Unui cuplu de musulmani, care solicitase să i se acorde naționalitate elvețiană, i s-a refuzat cetățenia de către o comisie de la Lausanne după ce a refuzat să strângă mâna și să răspundă întrebărilor unor persoane de sex opus, relatează sâmbătă Europe 1.

“Am considerat că problema integrării nu este acceptată”, a explicat Gregoire Junod, primarul orașului situat pe malul lacului Leman. “Când vrei să primești naționalitatea unei țări, trebuie totuși să te înscrii în respectarea legislației sale și să respecți egalitatea bărbaților cu femeile”, a adăugat el.

Audierea cuplului, a cărui naționalitate nu a fost dezvăluită, a avut loc în primăvară, dar decizia nu a fost făcută publică decât vineri. Potrivit membrilor comisiei de acordare a cetățeniei, bărbatul și soția lui au refuzat să strângă mâna unor persoane de sex opus și au avut de asemenea multe reticențe în a răspunde întrebărilor puse de un bărbat sau de o femeie, după caz.

Viceprimarul Pierre-Antoine Hildbrand, care era unul din cei trei membri ai comisiei prezenți la audiere, a confirmat că este “foarte satisfăcut de această decizie”. “Îmi asum în întregime propunerea de a refuza naturalizarea. Constituția și egalitatea între bărbați și femei duc la depășirea bigotismului”, a adăugat el. Cuplul are la dispoziție 30 de zile pentru a face recurs, a explicat primarul.

Nu este pentru prima oară când refuzul de a strânge mâna unei persoane de sex opus suscită controverse în Elveția. În 2016, un colegiu scutise doi elevi musulmani de obiceiul de a strânge mâna profesoarelor lor, practică totuși curentă în școlile elvețiene. Cazul a avut un ecou puternic în țară și scutirea a fost în cele din urmă anulată în luna mai. O lună mai târziu, un tată de familie musulman fusese condamnat la o amendă de 3.600 de euro pentru că a refuzat să-și trimită fiicele la lecții de natație cu școala.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv