<!–

–>

Mor vulturii pleșuvi din Kenya

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Tribul Masai, din sudul Kenyei, a trăit secole întregi din păstorit, dar de când prădătorii le nimicesc turmele, ciobanii au început să otrăvească leşurile animalelor ucise. Guvernul refuză să compenseze pierderile, aşa că aceasta a rămas singura metoda a tribului de a lupta împotriva leilor şi hienelor care le fac necazuri.

“Luăm otrava care este sub formă de pudră, o amestecăm cu puţină apă, şi o punem peste hoit. În cele din urmă, un prădător îl va mânca şi va muri”, spune David Ole Nina, războinic Masai.

Vulturii sunt necrofagi, iar principala lor sursă de hrană sunt animalele domestice moarte. Prin urmare, păsările cad în cursa întinsă pentru prădători şi sunt ucişi de otravă.

“De exemplu, dacă un vultur mănâncă un animal otrăvit, în funcţie de doza pe care a consumat-o, fie va muri instantaneu, fie va zbura în altă parte unde va încerca să-şi revină, dar tot va muri. Alte animale se hrănesc cu acel vultur mort şi creează practic un efect de domino”, explică ecologistul Munir Virani.

Cercetătorii se tem că folosirea neglijentă a otrăvii, care este ieftină şi uşor de obţinut, va avea consecinţe grave asupra ecosistemului. Vulturii debarasează savana de mortăciuni, care altfel ar putrezi şi ar deveni focare epidemice.

rootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Mor vulturii pleșuvi din Kenya ...