Șeful DSU, Raed Arafat, precizează că informarea potrivit căreia gazele lacrimogene conțin substanțe conform normelor europene și că cei expuși nu sunt în pericol reprezintă o intenție de a liniști populația, nu executarea unui ordin politic și nici „nu ține partea” Jandarmeriei.

„Am dat acest comunicat mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome solicitând a fi consultate și să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează că pacient este recomandat să ajungi la spital sau la un medic. (…) Din păcate intenția de a liniști populația care nu prezintă simptome sau semne, luând în considerare că peste 100.000 de persoane au fost la Piață Victoriei în noaptea de 10 August, a fost interpretată de către un grup de persoane că o diversiune și o dezinformare din partea noastră. Interpretarea și mai absurdă este că ținem partea Jandarmeriei importriva populației sau că am executat ordine politice și că acest comnuicat este unul politic”, a scris Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pe Facebook.

Acesta a mai spus că, dacă cineva s-a simțit lezat de acea informare, își cere scuze, însă, știința este una pentru toți ea neputând fi aplicată diferențiat după dorințele unora sau altora.

„Înainte să publicăm acest comunicat ne-am consutlat cu fabricanții pe de o parte că să ne asigurăm de natură substanței care a fost utilizată și să nu ne bazăm numai pe informațiile interne. Totodată, pe lângă documentarea și datele obținute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA am vorbit personal cu unul dintre specialiștii renumiți în toxicologie de la centrul de toxicologie din New York. (…) După publicare pe site-ul DSU au fost multe comentarii și jigniri la adresa noastră însă conținutul comunicatului rămâne, din punct de vedere medical, unul valid și anume dacă nu aveți simptome sau probleme care să va îngrijoreze nu trebuie să va prezentați la UPU pentru un consult de rutină pentru că acesta nu va aduce niciun beneficiu iar medicul nu are cum să decidă științific că ați fost expuși la substanțele respective consultându-va la 5 sau 6 zile după expunere, medicul bazându-se doar pe declarația pacientului”, a mai spus Raed Arafat.

În informarea menționată de Arafat, DSU a precizat, miercuri, că la spital s-au prezentat mai multe persoane ce au fost expuse la gazele lacrimogene din Piața Victoriei, însă nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale, precizând că a luat legătura cu fabricanții substanțelor ce au confirmat că ele se încadrează în standardele europene.

„În urma apariției unor afirmații despre efectele pe termen mediu și lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unitățile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în data de 10 august 2018, în Piața Viața Victoriei, la momentul utilizării substanțelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale. În cursul zilei de astăzi (miercuri,n.r.), conducerea DSU a luat legătura cu fabricanții substanțelor utilizate, care au confirmat faptul că substanțele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene și internaționale. De asemenea, fabricanții au subliniat că astfel de substanțe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite și de alte forțe de ordine din Europa și din lume”, au scris reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) pe Facebook.

În același mesaj se mai arată că în ceea ce privește efectele pe care le are această substanță asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii și a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepția situației în care expunerea este una de lungă durată și dacă aceasta are loc într-un spațiu închis.

„Conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor și a feței la momentul expunerii și prin tratamente specifice iritării tegumentelor și a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă. În concluzie, nu este necesară deplasarea populației către unitățile de primiri urgență pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piață și au fost expuse substantelor lacrimogene, decât în situația excepțională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultarea unui medic”, mai spune DSU.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv