O femeie din Iași a ajuns în stare gravă la spital după ce a încercat să nască acasă, ajutată de o persoană care nu avea cunoștințe medicale de specialitate. Medicii intwenționează să depună o plângere penală pe numele femeii.

Prof.univ.dr. Mircea Onofriescu, șeful Secției de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului „Cuza Vodă” din Iași, a declarat că o femeie în vârstă de 31 de ani, care a născut în 2016 un copil prin cezariană, a decis să-l nască pe cel de-al doilea copil la domiciliu, cu ajutorul unei persoane care nu ar avea cunoștințe medicale de specialitate.

„Pacienta, care este din Iași, cu sarcină la termen, supravegheată pe parcursul sarcinii de un medic specialist, cu o naștere anterioară prin operație de cezariană în 2016, sarcină de 42 de săptămâni, a venit miercuri seară, în jurul orei 20.00, în Triajul Maternității «Cuza Vodă», acuzând dilatație completă și capul fetal blocat la strâmtoarea superioară, cu suferință fetală acută. Pacienta a declarat debutul travaliului la domiciliu, în jurul orei 14.30, fiind monitorizată de la ora 15.30 la domiciliu, de o doulă, adică persoană care nu are cunoștințe medicale și nici experiență în asistarea unei nașteri și care ajută doar psihologic o naștere naturală. Pacienta nu a vrut să precizeze identitatea acestei persoane”, a declarat Mircea Onofriescu.

Conform acestuia, monitorizarea a fost făcută declarativ prin monitorizarea bătăilor de cord fetal și tușeu vaginal, iar femeia a declarat că i s-au explicat verbal riscurile nașterii la domiciliu și ale nașterii prin cezariană de către o persoană care nu avea cunoștințe medicale de specialitate, dar nu a semnat vreun act oficial.

De asemenea, președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie a adăugat că, în opinia sa, actul medical desfășurat la domiciliu este de o „gravitate extremă”, în special în cazul gravidelor care au la activ o operație de cezariană.

„În ultima lună au murit în condiții de spital două gravide care au născut natural după naștere prin operație cezariană, una la Constanța și una – la Rădăuți. Acum, pacienta dorește externarea din spital, deși starea ei și a copilului nu sunt corespunzătoare. Ea prezintă și semne de depresie postpartum și nu înțelege gravele complicații care pot apărea la nivelul vaginului și perineului sau care pot afecta copilul. El poate avea probleme neurologice și trebuie monitorizat în continuare”, a spus Onofriescu.

Doctorul ieșean a menționat că este primul caz de acest fel cu care se confruntă personalul spitalului.

„E un caz de o gravitate deosebită și va fi analizat și la nivel de societate profesională națională, pentru a nu se mai pune în pericol viața mamelor și copiilor dintr-o lipsă de educație sanitară evidentă. Voi face și o plângere penală pentru a afla cine este persoana care a asistat nașterea”, a mai spus Onofriescu.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv