Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunilor Jandarmeriei în seara de 10 august, a încercat să lămurească  joi, la TVR 1, la Perfect Imperfect punct cu punct toate întrebările din spațiul public cu privire la acțiunea Jandarmeriei în timpul protestelor de vineri seară.

<!–

–>

Laurentiu Cazan, maior Jandarmeria Română

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Deși a declarat că din punct de vedere tactic și al organizării nu are ce să-și reproșeze, maiorul și-a cerut scuze public celor care au avut de suferit în mod gratuit.

Nu am plecat de la început să gazăm oamenii, noi am avut o acțiune ca urmare a violențelor împotriva noastră. Momentul declanșator a fost acela în care am avut violente împotriva dispozitivelor de Poliție și ale Jandarmeriei (…) Dacă restabilirea ordinii publice nu se realiza la momentul acela, am fi avut mult mai multe victime. a spus maiorul.

Îmi cer scuze față de toate acele persoane care au avut de suferit în mod gratuit.

Întrebat dacă acțiunea a scăpat de sub control, maiorul a răspuns: Niciodată.

Maiorul și-a asumat în totalitate responsabilitatea acțiunilor Jandarmeriei: Nimeni nu a  acționat fără să primească ordin din partea mea.

Laurențiu Cazan a explicat că violentele față de forțele de ordine au crescut progresiv, iar măsurile au fost luate tot progresiv.

A existat o tensiune fantastică, încă de la început, a subliniat maiorul.

Maiorul a arătat că în momentul în care a constatat o creștere a violențelor a vorbit personal cu prefectul și i-a transmis că dacă lucrurile evoluează trebuie să intervină pentru restabilirea ordinii publice. În urma discuției, prefectul Capitalei a avizat acțiunea, declarându-se pregătită pentru restabilirea ordinii publice.

Maiorul a explicat ca spre deosebire de alte proteste acesta a avut anumite particularități: numărul mare de persoane, elementele violente au avut o mobilitate fantastică și acționau progresiv pe anumite zone, protestarii pașnici nu se delimitau de cei violenți.

Referitor la cazurile în care persoane pașnice au fost lovite de jandarmi, maiorul spune că sunt cazuri izolate, însă recunoaște că orice activitate a jandarmeriei trebuie să fie bazată pe lege.

Nu sunt de acord cu astfel de activități. Vă rog, cazurile punctuale să le lăsăm să le analizeze Parchetul.

Laurențiu Cazan a dat explicații și în cazul turiștilor israelieni bătuți.

Era o situație în care cei care atacau forțele de ordine, cei care au făcut acea baricadă, sunt și imagini în media, acționau în zona respectivă (…) Jandarmii au observat că, în momentul în care noi ne-am dus în zona respectivă, o parte dintre ei foloseau taxiurile ca să plece din acea zonă.

Cu privire la incidentul în care doi jandarmi au fost lăsați în urmă,  maiorul a discutat cu femeia jandarm ți aceasta i-a spus că nu știe de ce a căzut, a fost lovită sau s-a împiedicat, iar colegul său s-a dus să o ridice.

Un alt subiect în care a adus lămuriri maiorul este informațiile contradictorii cu privire la arma dispărută.

Informația cu două pistoale nici nu știu de unde a venit. Probabil că s-au gândit că fiind doi jandarmi prinși în ambuscadă, amândoi au pierdut armele. Avem o singură armă dispărută.

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-228.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-228-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunilor Jandarmeriei în seara de 10 august, a încercat să lămurească  joi, la TVR 1, la Perfect Imperfect punct cu punct toate întrebările din spațiul public cu privire la acțiunea Jandarmeriei în timpul protestelor de vineri seară. ...