Ministerul Afacerilor Externe a precizat, miercuri, că unul dintre românii declarați morți în urma prăbușirii podului din apropierea orașului Genova, Italia, este de fapt în viață, însă este internat în spital în comă profundă de gradul IV.

„În continuarea informațiilor referitoare la incidentul produs la data de 14 august 2018, pe autostrada A10, în apropiere de Genova, ca urmare a prăbușirii unei porțiuni din viaductul Morandi, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Având în vedere dificultățile majore întâmpinate de autoritățile italiene la identificarea cu exactitate a fiecărei victime implicate în tragicul incident și ca urmare a extinderii demersurilor de verificare a corectitudinii datelor, inclusiv cu sprijinul familiilor cetățenilor afectați, s-a constatat faptul că primul dintre cetățenii români declarat ca decedat de către autoritățile italiene, la data de 14 august 2018, este în viață și este internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova”, informează MAE, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.

Reprezentanții ministerului mai precizează că „eroarea a fost sesizată în cursul acestei zile, odată cu sosirea familiei care a constatat că trupul neinsufletit prezentat de autoritățile italiene pentru identificare nu era cel al cetățeanului român în cauză”.

„Autoritățile italiene vor efectua procedurile necesare pentru îndreptarea erorii și a deciziei prin care a fost constatat și declarat decesul cetățeanului român. În acest scop, reprezentanții echipei consulare mobile au efectuat mai multe demersuri pe lângă autoritățile locale. Echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului general al României la Torino acordă asistență familiilor celor doi cetățeni români. Reprezentanții oficiului consular aflați la fața locului își continuă activitatea de asistență și mențin în permanență legătura atât cu autoritățile locale, cât și cu unitățile medicale la care au fost transportate victimele”, potrivit sursei citate.

MAE adaugă că nu au fost finalizate operațiunile de scoatere a tuturor persoanelor de sub dărâmături și că având în vedere „complexitatea și gravitatea situației, există totodată dificultăți majore în ceea ce privește identificarea exactă a tuturor victimelor și stabilirii identității persoanelor afectate”.

Sursa citată mai informează că „cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale oficiului consular:+39 011 249 57 75; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64; +39 011 235 90 53, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular: +39 338 756 8134”.

Potrivit celui mai recent bilanț comunicat de autoritățile italiene, 39 de persoane au murit după prăbușirea unui segment suspendat al Autostrăzii A10, în apropierea orașului Genova. Conform unor surse citate de postul RAI News 24 și de publicația Il Fatto Quotidiano, bilanțul ar fi de 42 de morți. Prăbușirea viaductului a atras critici dure la adresa autorităților italiene și a companiei care gestionează infrastructura de autostrăzi, Autostrade Italia.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a decretat stare de urgență la nivel regional și doliu național în contextul anchetei privind prăbușirea unui segment de autostradă la periferia orașului Genova, informează site-ul cotidianului La Repubblica.

„Am decis proclamarea unei zile de doliu național”, a precizat Giuseppe Conte, afirmând că va fi decretată și starea de urgență, care va permite alocarea rapidă a fondurilor pentru reconstrucție în regiunea Liguria. În cadrul stării de urgență la nivel regional, Guvernul Italiei va aloca imediat cinci milioane de euro pentru activitățile de eliberare a zonei afectate și pentru demararea reconstrucției, informează publicația Il Sole 24 Ore.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv