Președintele Klaus Iohannis a adresat, miercuri, un mesaj la Constanța, cu ocazia celebrării Zilei Marinei, spunând că marinarii, indiferent din ce țară provin “sunt o mare familie care se ajută la nevoie” și “sunt cei mai buni ambasadori” ai României.

“Dragi marinari, Această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de țara căreia îi aparțin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteți manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere. Fie că serviți în Marina Militară sau Civilă, reprezentați unii dintre cei mai buni ambasadori ai țării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc și ne definesc ca națiune. Vă felicit și vă doresc mult succes și sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protejeze oriunde v-ați afla! Vă mărturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră aici, la Constanța, are o încărcătură sufletească specială în această zi în care sărbătorim Marina Română și Adormirea Maicii Domnului. Reîntâlnirea cu oameni din toate colțurile țării, care vin în fiecare an pe 15 august, într-un număr așa de mare, este emoționantă. Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor și simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României! Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar.și care trebuie să reprezinte un moment de reflecție pentru noi toți, pentru a construi o Românie mai bună așa cum ne dorim cu toții. Cred că acesta este spirirul în care trebuie să celebrăm anul Centenar”, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis la Constanța, unde se desfășoară festivitățile de Ziua Marinei.

Șeful statului a reamintit despre importanța strategică a regiunii Mării Negre și despre faptul că România poate fi un actor relevant în asigurarea securității numai având o armată navală puternică, bine dotată și instruită.

“Trebuie să fim realiști și să înțelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluție este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut și este fundamental să avem capacitatea, dar și înțelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziția de membru NATO important și de partener strategic credibil al Statelor Unite. Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică și spre Marea Mediterană. România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic, fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forțe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite și instruite, capabile să facă față cu succes oricăror provocări”, a completat Iohannis.

Aproximativ 10.000 de persoane sunt așteptate să asiste, miercuri dimineața, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanța, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române, la festivități fiind anunțați președintele Klaus Iohannis, dar și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.

Înaintea discursului de la Constanța, președintele Iohannis a decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofițer, cu însemn de pace pentru militari.

Exercițiul Naval „Forțele Navale Române 18”, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat la ora 10 și se va desfășura concomitent la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea. Centrul de greutate al manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române va fi, însă, la fel ca în fiecare an, la Constanța. Activitățile organizate de Statul Major al Forțelor Navale se vor derula, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, pe parcursul întregii zile, începând cu ora 09.55 până târziu în noapte.

Potrivit programului transmis de Forțele Navale Române, după un scurt ceremonial militar de întâmpinare a președintelui Klaus Iohannis, la ora 10.00, se va ridica Drapelul Național la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul și Marele Pavoaz. Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, tradiție care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

Peste 300 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean Constanța și ai Grupării Mobile Constanța vor asigura ordinea publică și siguranța persoanelor care vor participa la festivitățile prilejuite de „Ziua Marinei Române”.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv