<!–

–>

Klaus Iohannis, discurs

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

ACTUALIZARE 10.30 Anul 2018, anul Centenar, va fi unul de referință pentru Marina militară română, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor.

“Suntem în plin proces de selecție a câștigătorului programului de achiziție pentru corvetele multifuncționale, program care va asigura nu doar o capabilitate modernă de apărare la Marea Neagră, dar, prin offset-ul aferent, va asigura și modernizarea celor două fregate tip T22 Regele Ferdinand și Regina Maria”, a subliniat Fifor.

Ela anunțat că săptămâna viitoare va fi aprobată în guvern hotărârea pentru derularea achizițiilor sistemului de instalații mobile de lansare de rachete anti-navă, “baterii de coastă care vor întregi amprenta de securitate navală a țării noastre”.

“Toate aceste programe pornesc de la dorința de a întări capacitatea de reacție imediată a Forțelor Navale, de a consolida poziția strategică a României la Marea Neagră. În același timp, condiția de bază de la care s-a plecat în proiectarea acestor programe strategice de înzestrare a fost de implicare maximă a industriei naționale de apărare, atât în producerea acestor capabilități de înaltă tehnologie, dar și pe întreg ciclul de mentenanță al tehnicii care va intra astfel în dotarea Marinei Militare”, a dat asigurări Mihai Fifor.

ACTUALIZARE 10.20 “Aniversarea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unității naționale trebuie să reprezinte pentru noi toți un moment de reflecție, astfel încât, cei care gândim și simțim românește, să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, așa cum ne-o dorim cu toții. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că Forțele Navale Române au un rol deosebit de important în asigurarea suveranității României în spațiul maritim național, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securității Mării Negre, “în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene”.

În acest context, președintele a amintit că evoluțiile din regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută. “La inițiativa noastră, s-a organizat, pentru prima dată, o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situației de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei și Ucrainei. Este un succes al României, pe care l-am obținut prin perseverență și negocieri susținute. Atenția acordată Mării Negre și menționarea sa repetată în documentele adoptate la Summitul de la Bruxelles reconfirmă importanța sa strategică pentru Alianță și se corelează cu obiectivele pe care România și le-a asumat”.

Șeful statului a avertizat că asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, cu o evoluție greu de anticipat.

“România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut și este fundamental să avem capacitatea, dar și înțelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziția de membru NATO important și de partener strategic credibil al  Statelor Unite ale Americii”, a menționat Klaus Iohannis.

Președintele a invocat și dimensiunea economică a cooperării internaționale.

“România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic, fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forțe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite și instruite, capabile să facă față cu succes oricăror provocări”, a mai subliniat șeful statului.

ACTUALIZARE 10.17 Președintele Klaus Iohannis a decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Navale.

ACTUALIZARE 10.00 Spectacolul de Ziua Marinei, organizat pe esplanada din faţa clădirii Comandamentului Flotei, a început la ora 10.00.

Președintele Klaus Iohannis participă la festivități.

În acordurile Imnului Naţional, a fost ridicat Drapelul României. 21 de salve de tun au fost trase pentru a marca momentul.

Peste 10 mii de turişti şi constănţeni urmăresc cel mai mare spectacol naval din România.

În anul Centenarului, de Ziua Marinei mai defilează militari britanici, italieni şi ucraineni.

Peste 100 de jandarmi sunt prezenţi la eveniment. Poliţiştii rutieri au restricţionat traficul din zona Portului Constanţa.

Un concert de fanfară și retragerea cu torțe a marinarilor vor marca încheierea festivităților.

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-213.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-213-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Klaus Iohannis, discurs ...