Lira turcească și-a continuat deprecierea azi, cotația ajungând și la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu – după unele surse chiar din ultimii 23 de ani. În momentul de față cursul raportat de Banca Centrală a Turciei este de 7,83 de lire/euro și de 6,68 lire/dolar.

Cotația actuală este ușor sub cea raportată luni de Banca Central Europeană (BCE), de la 7,86 de lire/euro, însă este de așteptat ca aceasta să se schimbe în orele următoare.

Această evoluție a avut loc în ciuda faptului că, luni, Banca Centrală a Turciei a precizat că va acorda “toate lichiditățile de care băncile au nevoie”, precum și faptul că-și va diminua cerințele cu privire la rezervele minime obligatorii.

Cotația de marți este continuarea unei evoluții începute la sfârșitul lunii iulie. Atunci, lira turcească și-a inceput deprecierea graduală atât în raport cu euro, cât și cu dolarul.

Evoluția lirei turcești a avut loc pe fondul unui cumul de factori. Un prim factor ar fi îngrijorarea investitorilor cu privire imixtiunea tot mai frecventă a factorului politic turc în economie – în speță a lui Recep Tayyip Erdoğan. Un al doilea factor ar fi tensiunile diplomatice cu Statele Unite generate de reținerea preotului american Andrew Brunson de către autoritățile turce.

De altfel, John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al președintelui american DOnald Trump, l-a avertizat pe amabasadorul turc cu privire la faptul că Statele Unite nu mai are ce să negocieze cu Turcia pe această temă până când preotulului nu îi va fi acordată liberatea, relatează Bloomberg.

Anterior acestor evoluții, președintele turc a pus recenta evoluție a lirei turcești pe seama unui complot, a amenințat cu reformarea sistemului de alianțe pe care Turcia îl are, a exlus ideea unui ajutor extern, precum și ideea creșterii dobânzii de referință.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv