Astăzi este termenul până la care Curtea Constituţională aşteaptă transmiterea punctelor de vedere privind conflictul juridic preşedinte-premier, după sesizarea lui Klaus Iohannis. Șeful statului a contestat pe 3 august desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a executivului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă.

Curtea Constituţională a României / FOTO: www.ccr.ro

<!–

–>

Pe 3 august, Klaus Iohannis a transmis președintelui CCR o cerere de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională între prim-ministru și președinte, după ce Viorica Dăncilă a decis că vicepremierul Paul Stănescu va exercita atribuțiile operative de șef al executivului pentru o săptămână.

“Rolul constituțional și specificul atribuțiilor prim-ministrului presupun ca acesta să își exercite atribuțiile permanent și neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanță”, sublinia Klaus Iohannis în sesizare.

CCR a stabilit atunci că va primi punctele de vedere ale părților până pe 14 august, la o zi după ce ar înceta preluarea atribuțiilor. Viorica Dăncilă a fost în concediu până ieri, cu începere din 6 august.

Potrivit lui Klaus Iohannis, responsabilitatea desemnării unui interimar în fruntea guvernului îi revine lui, nu premierului.

Rolul constituțional și specificul atribuțiilor prim-ministrului presupun ca acesta să își exercite atribuțiile permanent și neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanță“, a subliniat în primă instanță șeful statului.”Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, chiar și cu acest prilej, devin incidente prevederile constituționale referitoare la interimatul funcției de prim-ministru“, a atras atenția Klaus Iohannis.

Prin omisiunea Prim-ministrului României de a aduce la cunoștința Președintelui României imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018 și acțiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depășirea competențelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituțională între cele două autorități“, se arată în sesizarea către CCR.

Prin urmare, potrivit Palatului Cotroceni, “problema de drept ce trebuie dezlegată de Curtea Constituțională vizează posibilitatea prim-ministrului de a desemna un alt membru al Guvernului în vederea exercitării cu caracter temporar a atribuțiilor de prim-ministru, în condițiile în care Președintele României are, potrivit art. 107 alin. (3) din Constituție, competența de a desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, în situația în care prim-ministrul se află în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, aspect ce se subsumează unui raport de drept constituțional pur“.

De menționat că președintele Klaus Iohannis a acceptat în mandatul său două decizii similare cu cea pe care a contestat-o. Sorin Grindeanu, în ianuarie 2017, și Mihai Tudose, în august 2017, și-au delegat atribuțiile înainte de concediu.

În schimb, când Victor Ponta a suferit o operație la picior în Turcia, interimatul lui Gabriel Oprea a fost decis prin decret prezidențial, semnat de Klaus Iohannis.

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-195.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-195-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Astăzi este termenul până la care Curtea Constituţională aşteaptă transmiterea punctelor de vedere privind conflictul juridic preşedinte-premier, după sesizarea lui Klaus Iohannis. Șeful statului a contestat pe 3 august desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a executivului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă. ...