Comisarul pentru Justiţie al UE, Vera Jourova, s-a arătat îngrijorată, într-o declaraţie acordată publicaţiei Die Welt, de modificările aduse legilor justiţiei, transmite News.ro. Ea a specificat că modificările pun în pericol independenţa judecătorilor şi că ar fi util dacă guvernul şi-ar revizui planurile cu privire la reforma justiţiei.

Vera Jourova / FOTO: Facebook

<!–

–>

“Proiectele de lege propuse de Parlament pun în pericol independenţa judecătorilor şi diminuează  puterile procurorilor. De asemenea, slăbesc încrederea publicului în justiţie”, a declarat Vera Jourova, care apreciază că “ar fi util dacă guvernul şi-ar revizui din nou proictele referitoare la reforma justiţiei”.

Ea a adăugat că deocamdată nu este cazul să se activeze Articolul 7 pentru nerespectarea statului de drept, aşa cum s-a întâmplat cu Polonia.

“Este clar că, începând cu ianuarie, România nu va fi responsabilă doar de propria ţară, dar şi de întreaga Europă, deţinând preşedinţia Consiliului UE. Trebuie să aibă credibilitate, mai ales în domenii precum justiţia”, a afirmat Jourova.

“România a progresat între 2014 şi 2017. Eram optimistă că s-ar putea ridica Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România. Acum, totuşi, avem parte de o recidivă, acest lucru m-a surprins”, a admis comisarul.

În articolul Die Welt se precizează că zeci de mii de persoane au protestat faţă de guvern în ultimele zile şi că forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.

Publicația notează că doar câţiva dintre protestatari au fost violenţi şi că majoritatea au demonstrat paşnic, dând exemplul reporterului televiziunii austriece ORF, care a fost agresat de forţele de ordine.

Cotidianul german vede aceste imagini ca fiind “sumbre, dintr-o ţară care va prezida peste ţările UE pentru 6 luni şi va juca un rol cheie în problemele europene, cum ar fi Brexitul, migraţia, tensiunile în relaţiile transatlantice sau noul buget al UE”.

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-172.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-172-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Comisarul pentru Justiţie al UE, Vera Jourova, s-a arătat îngrijorată, într-o declaraţie acordată publicaţiei Die Welt, de modificările aduse legilor justiţiei, transmite News.ro. Ea a specificat că modificările pun în pericol independenţa judecătorilor şi că ar fi util dacă guvernul şi-ar revizui planurile cu privire la reforma justiţiei. ...