Serviciul federal de Securitate (FSB) din Rusia solicită unei instanțe din Moscova să prelungească termenul menținerii în arest a Carinei Țurcan, o femeie originară din Republica Moldova, care are cetățenie română, acuzată de spionaj în favoarea Bucureștiului, informează presa rusă.

Curtea Districtuală Lefortovsky din Moscova “a primit o solicitare din partea organelor de anchetă pentru prelungirea perioadei de arest pentru Țurcan. Materialele vor fi studiate pe data de 10 august, la ora Moscovei 10:00”, a declarat un purtător de cuvânt al instanței, precizând că ședința va fi una cu ușile închise.

Carina Valerievna Țurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare națională. În conformitate cu legislația din Rusia, acuzația de spionaj se aplică numai străinilor, iar Țurcan riscă până la 20 de ani de închisoare.

Instanța a aprobat anterior măsura arestului preventiv pe numele Carinei Țurcan până la data de 13 august.

Carina Țurcan, originară din Republica Moldova, a renunțat la cetățenia moldovenească și deține cetățenie română, potrivit unei surse diplomatice.

MAE de la București a confirmat oficial că Țurcan deține și cetățenia română.

Potrivit site-ului companiei, Țurcan este membră a consiliului de administrație al companiei Inter RAO din 2012, conducând pentru o perioada divizia geografică Moldova — Ucraina — România, potrivit platformei de stiri Sputnik.

Presa rusă scrie că Țurcan a fost reținută și arestată de agenții FSB pe 15 iunie. Agenții au percheziționat biroul și locuința Carinei Țurcan, iar “angajații companiei (Inter RAO) vor fi interogați în procesul penal ca martori”, mai relateză Sputnik. Arestarea ei a fost făcută publică abia pe data de 19 iunie.

Citând surse anonime, cotidianul Kommersant scrie că Țurcan avea legături cu un om de afaceri care colabora cu serviciile secrete din România, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv