<!–

–>

Ministrul Petre Daea explică ordinul

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Nu mi-am putut închipui ca un om care poate să citească să dea o asemenea interpretare, pentru că ordinul nu se referă la nicio ardere a lanurilor. […] În condiţiile în care există vreo moarte a unui mistreţ într-un loc anume, într-o cultură anume, deci numai dacă se depistează un mistreţ care a murit într-un lan de porumb, plantele respective se curăţă, se dezinfectează cu substanţe biodegradabile în așa fel încât să se igienizeze locul respectiv, nu se dă foc la lan, nu se dă foc la culturi“, a declarat Petre Daea.

Conform ordinului ministrului Agriculturii 1295 din 3 august 2018, în zonele afectate de pesta porcină africană, suprafeţele vor fi verificate înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreţi vor fi izolate prin benzi arate şi plantele vor fi neutralizate de către proprietar la faţa locului. De asemenea, este interzisă recoltarea plantelor sau transportul acestora în alte zone, iar dezinfectarea maşinilor agricole, a combinelor, tractoarelor sau echipamentelor este obligatorie.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 578, în 98 de localităţi din opt judeţe (Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi). Până în prezent au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei.

rootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Ministrul Petre Daea explică ordinul...