Administrația Prezidențială critică rectificarea bugetară a Guvernului, precizând că, prin tăierea fondurilor Președinției, România nu-și va putea păstra angajamentele, precum Summit-ul celor 3 mări, anunță purtătorul de cuvânt. O nouă adresă a fost trimisă către Ministerul de Finanțe.

„Bugetul Administrației Prezidențiale pe 2018 a fost stabilit în cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru că aceasta este suma necesară susținerii în mod corespunzător a activității președintelui României. În contextul unei rectificări negative de o asemenea anvergură România nu va putea fi reprezentată și nu va putea să-și onoreze angajamentele internaționale asumate, cum ar fi găzduirea și organizarea Summit-ului „Inițiativei celor 3 mări” și evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de către România a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai României vor afla astfel că Guvernul blochează angajamentele noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Pușcalău, într-o declarație de presă susținută marți la Cotroceni.

Aceasta a adăugat că Liviu Dragnea induce în eroare opinia publică atunci când susține că Administrația Prezidențială nu a cheltuit bugetul alocat, acesta fiind și argumentul liderului PSD pentru rectificarea bugetară negativă efectuată în cazul Președinției.

„Argumentul invocat de Liviu Dragnea este unul complet fals. Președintele PSD induce în eroare când spune că Administrația Prezidențială a cheltuit doar jumătate din banii alocați. Asistăm de fapt la acțiuni care contrazic aceste declarații. Principiul colaborării loiale trebuie să se manifeste în permanență. Blocare a activității președinteului României de către Guvernul României, prin rectificarea bugetară negativ, este de natură să afecteze buna funcționare a statului. În cursul zilei de vineri, 3 august 2018, dintre reprezentanții Guvernului și Administrației Prezidențiale am aflat că de fapt bugetul Administrația Prezidențială este propus pentru diminuare cu 11,9 milioane lei, 13 milioane fiind suma cu cheltuielile de persoanla. Administrația Prezidențială arată de ce o astfel de diminuare ar bloca efectiv activitatea în acest an. Cu toate acestea, Guvernul a ignorant cu bună știință toate argumentele. Avem astfel dovada clară că reducerea bugetului ad prezidențială e arbitrară e bazată strict pe rațiuni politice”, a completat Pușcalău.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, că diminuarea bugetelor Administrației Prezidențiale și a serviciilor secrete, la recificarea bugetară, vine în contextul în care instituțiile respective nu au cheltuit cel puțin 50% din banii alocați.

„La Administrația Prezidențială 57,5 milioane lei. A cheltuit 22 de milioane în șase luni. Și se propune 46,4 milioane. La SRI 2.352,6. A cheltuit ca și procent decât Adminsitrația Prezidențială, dar mai puțin de 50%. Am înțeles că au avut o ultimă discuție cu premierul și diminuarea va fi între 100-153 milioane de lei. Asta va fi cu minus. Va fi o discuție finală cu doamna prim-ministru. Nu scad drepturile salariale de pensii. La SPP 194, 3 milioane lei. Se propun 171 milioane lei. Pe noi nu ne mai păzește SPP. Pe președinte”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv