Nici datele de pînă atunci, nici mărturiile făcute de Gheorghe Falcă, venit direct de la întîlnire, nu mi-au risipit nedumeririle stîrnite de această bizarerie care a fost reuniunea unor membri ai PNL după criteriul apartenenței la un partid care nu mai există de patru ani, fără ca actuala conducere a PNL să se revolte și să ceară sancționarea organizatorilor pentru încălcarea gravă a statutului.

Prin fuziunea dintre PDL și PNL, ca urmare a vînzării fostului partid de guvernămînt de către geambașul Vasile Blaga, s-a format în 2014 un nou partid, PNL. La vremea respectivă, prezent la toate momentele mai mult sau mai puțin regizate ale căsătoriei politice puse la cale de Vasile Blaga și Crin Antonescu, am întrebat și eu pe bravii PDL-iști cum de-au fost de acord să trimită în neantul politic partidul lor, lăsat fără siglă, fără sediu și fără nume, printr-o fuziune care s-a dovedit a fi dizolvarea în chiștocul de partid care era la vremea respectivă PNL.

În lumea vedetelor sînt nu de puține ori situații în care starleta cu fustă, măritîndu-se cu un purtător de nădragi, de cele mai multe ori și purtător de conturi babane în bancă, își păstrează numele, astfel că numele soțului e adăugat la cel al soaței. Lucru explicabil. Vedeta și-a făcut un brand din nume. Oricît de tare l-ar iubi pe purtătorul de fericire amoroasă ori de conturi în bancă, ea își dă seama că abandonarea numelui de fată poate duce la dispariția unui brand.

Pînă la fuziune, PDL a fost un partid infinit mai puternic decît PNL, un partid care devenise un fel de SRL al lui Dinu Patriciu.

Cîștigase alegerile parlamentare din 2008 și alegerile prezidențiale din 2004 și 2009. Avea structuri puternice în toată țara. Multe orașe mari se aflau sub conducerea unor primari PDL. Și – trebuie s-o recunoaștem – PDL oferise spațiului public veritabile vedete: Emil Boc, Roberta Anastase, Mircea Hava, Boagiu, Elena Udrea.

Și, deodată, acest partid, ca și cum ar fi fost cuprins de boala care face oile să se arunce, imitînd-o pe una, în prăpastie, dispare practic de pe scena politică și din Istorie. Un timp, potrivit Protocolului, foștii lideri PDL se mai regăsesc în structurile locale și centrale de conducere. Cînd procesul s-a încheiat, la nivel central, liderii PDL nu mai există. PNL, partid despre care se spune c-a ieșit din fuziunea PNL cu PDL, e întruchipat de personaje de mucava, gen Raluca Turcan, Alina Gheorghiu, provenite din personalul auxiliar al fostului PNL. Cînd am întrebat, la vremea fuziunii, pe liderii PDL, cum de au fost de acord cu dispariția partidului în magiunul numit PNL, mi s-a răspuns că e vorba de un sacrificiu necesar, singurul care poate aduce în partea Dreaptă a scenei noastre politice o formațiune în stare să concureze gigantul care e PSD.

Au trecut nu mai puțin de patru ani de la mult trîmbițata fuziune. PNL-ul ivit din contopirea a două partide a obținut la alegerile din decembrie 2016 un scor mai mic decît cel obținut la toate alegerile din ultima vreme de PDL sau chiar de fostul PNL. În prezent, PNL, condus de unul dintre cele mai comice personaje politice postdecembriste, Ludovic Orban, plantat în fruntea PNL de Klaus Iohannis pentru ca nu cumva pe partea dreaptă a scenei noastre politice să apară un personaj mai acătării decît el, e un partid la concurență cu USR, Partidul Majoretă, în privința politicii înțelese ca un lung șir de glumițe proaste. Nici unul dintre foștii PDL-iști, nici măcar Emil Boc, primarul unuia dintre cele mai mari și mai moderne orașe ale României, nu se manifestă public în numele PNL.

În acest context, o reuniune a foștilor PDL-iști, convocată de Vasile Blaga în sediul PNL, fără participarea lui Ludovic Orban sau măcar a unui singur lider din aripa PNL, nu putea decît să nedumerească pînă la descumpănire. În PNLul de azi nu există statutar o grupare, o aripă PDL. Cum adică s-au reunit foștii PDL-iști din PNL? Putem vorbi de un criteriu de reunire în apartenența la dispărutul PDL după patru ani de existență și funcționare a partidului unitar PNL? Firește că nu. La fel de bine, se puteau reuni la sediul central al PNL membri PNL după criteriul numărului de la pantofi sau după cel al culorii ochilor. Gheorghe Falcă, primarul Aradului, unul dintre foștii lideri PDL, a declarat, la România9, că reuniunea a avut drept temei îngrijorarea față de situația PNL de azi. Mai precis, așa cum a susținut Gheorghe Falcă, participanții la reuniune au criticat rezumarea politicii PNL la un anti PSD-ism isteric, în genul TeFeList, și la limitarea programului politico-economic al partidului la sprijinirea așa-zisei lupte împotriva corupției.

Criticile aduse politicii PNL în cadrul reuniunii sunt corecte. Gheorghe Falcă a dezvăluit că, la finele reuniunii, aceste mustrări nu s-au concretizat într-un document. Cică Vasile Blaga le-ar fi spus, pe post de Moise din Modrogani, să intervină la reuniunea Consiliului Național al PNL și să declare răspicat aceste lucruri. Păi pentru așa ceva nu era nevoie de ditamai reuniunea, riscantă din perspectiva zvonurilor unor disensiuni din interiorul PNL. Ca să nu mai spunem că aceste critici nu țin de apartenența la PDL a actualilor PNL-iști. E greu de crezut că ele se explică printr-o luciditate aparte a foștilor PDL-iști prin raportare la foștii PNL-iști.


Tag-uri:
blaga, pdl, Romania, Cristoiu, vasile, vasile blaga, orban, PNL


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-924.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-924-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Nici datele de pînă atunci, nici mărturiile făcute de Gheorghe Falcă, venit direct de la întîlnire, nu mi-au risipit nedumeririle stîrnite de această bizarerie care a fost reuniunea unor membri ai PNL după criteriul apartenenței la un partid care nu mai există de patru ani, fără ca actuala conducere...

Preluat de la EVZ