În primul rând, românii au putut afla de existența celei mai secrete formațiuni a spionajului românesc, cea supranumită „Fantome”, pe numele ei oficial Brigada „U”. De la generalul Cornel Biriș, ofițer care și-a desfășurat activitatea de peste 30 ani, doar în cadrul acestei Unități, cititorii nu au aflat doar despre specificul muncii cu „fantome”, ci și despre alte chestiuni absolut neștiute. Așa cum ar fi trădarea de către șefii din Centrală, de către însuși Statul Român, a ofițerilor-„fantomă”, deconspirarea lor în fața serviciilor de contra-spionaj din țările în care activau, despre desființarea Unității „Fantome”, precum și despre participarea unui ofițer român de informații externe la misiuni de asasinat. În privința acestuia din urmă, ne-am adresat deja parchetelor competente. Mai precis, pentru că faptele de lămurit privesc trei țări, ne-am adresat autorităților în materie din România, Germania și Elveția.

Ce l-a făcut pe generalul Cornel Biriș să vorbească? Mi-a răspuns direct, lipsit de orice echivoc: „Două chestiuni m-au hotărât să fac acest pas, unul uriaș pentru un ofițer de informații învățat să tacă, orice i-ar face chiar și „ai lui”. Unu, trădarea prin predarea listelor cu „potențialul informativ” al SIE către unii parteneri externi ai României de către Ion Talpeș, consilierul lui Ion Iliescu și șef al SIE: „Am văzut că nu a existat nicio consecință juridică a acestui act și am dorit ca măcar consecințe istorice să fie, să se știe, măcar atât”. Doi, apariția cărții lui Cornel Nemeți, cu un conținut în care se fac „publice nu numai informații, dar și documente cu grad înalt de secretizare, plus mărturisirea privind activități criminale, imprescriptibile”, gest rămas, la fel, fără consecințe juridice cuvenite.

Este logică o legătură cauzală între cele două acte, cel de trădare a „fantomelor” și apariția volumul de memorii „Ultimul curier ilegal – Memoriile unui spion român”, scrisă de Cornel Nemeți, fost ofițer în cadrul Unității „Fantome”, în sensul în care cartea se căznește pe tot parcursul ei să justifice desființarea Unității, precum și a liniei de muncă.

Cum era de așteptat, dezvăluirile generalului Cornel Biriș au fost urmate de replica lui Ioan Talpeș. Colegul meu, Dan Andronic, a realizat cu acesta un interviu publicat în patru parți, în care au fost atinse toate acuzațiile care i-au fost aduse. Fostul șef al SIE s-a apărat, în principal arătând că a acționat din patriotism și că, dacă nu ar fi procedat astfel, România nu ar fi fost admisă în NATO și UE. Totodată, Ioan Talpeș a făcut și o serie de dezvăluiri notabile în acest interviu.

În continuare, subiectul „fantome” va fi scos din zona polemică și îl vom trata doar în măsura în care vor apărea noi elemente. Această categorie ultra-secretă a ofițerilor de informații externe este încă una departe de a fi înțeleasă în toată profunzimea unicității ei. De aceea, astăzi voi încerca, atât din surse publice, deschise, cât și din sursele închise la care am acces, să arăt cum pot mai clar extraordinara prețiozitate caracteristică acestei categorii de spioni, a acestor oameni care renunță la sine pentru a-și sluji în grea solitudine și pe viață țara, poporul căruia îi aparțin și modul în care serviciile din care fac parte și propriile lor state îi tratează peste tot, mai puțin în România, țară care i-a vărsat la kilogram. Voi arăta care este modul în care aceștia sunt văzuți, apreciați și protejați în SUA și Federația Rusia.

În primăvara anului trecut Brian Bulatao, directorul general de operațiuni (Clandestine Service) al CIA, le-a făcut foștilor ofițeri ai Agenției, la reuniunea lor trimestrială organizată de The Central Intelligence Retiree Association (CIRA), o sumară prezentare a unor noi viziuni strategice ale Agenției. Astfel, cei peste 150 de foști ofițeri CIA prezenți la eveniment, au putut afla despre efectele benefice ale coborârii deciziilor la nivelele de jos, cele de execuție.

Cele cinci puncte cardinale ale CIA

Fapt, extraordinar de important, o premieră absolută, Brian Bulatao le-a prezentat public veteranilor – presa a avut acces – prioritățile de top ale tandemului aflat la conducerea CIA la acea vreme, Mike Pompeo – Brian Bulatao, împachetate sub numele de „High Five”. Primele patru au fost eficientizarea procesului de angajare, analiza sistematică a alinierii strategiei, personalului, finanțării și altor resurse, eficientizarea procesului de contractare al CIA și, a patra, asigurarea politicii de investiții în tehnologii de ultima generație. Pe a cincea am lăsat-o la urmă, pentru a o trata în mod special, fiind de o importanță extraordinară: găsirea modalităților inovatoare de a proteja identitatea și operațiunile ofițerilor CIA în era digitală.

Spion la normă, pe bază de contract

Când s-a referit la „protejarea identității și a operațiunilor ofițerilor CIA”, Brian Bulatao a avut în vedere inclusiv „fantomele” CIA. Sistemul american de lucru cu „fantome” este unul absolut special. Ofițerii CIA aflați în misiune coordonează în calitate de „șefi de rețea”, așa numiți „agenți sub acoperire pe bază de contract”. Aceștia sunt selecționați, recrutați, pregătiți și trimiși în misiune nu ca ofițeri care au depus un jurământ, ci pe bani. Ei sunt plătiți pe perioada cât activează ca „fantome” aflate în misiune potrivit unui contract, iar în caz de „cădere”, de regulă, așa cum am văzut și în filme, sunt pe cont propriu.

Programul de selecționare și pregătire este unul extraordinar de dur, pentru că această categorie este folosită frecvent în operațiuni clandestine în zone și în situații de mare risc: de la războaie, lovituri de stat, invazii și răpiri, la eliberări de ostatici, operațiuni anti-teroriste, infiltrări în organizații teroriste și acțiuni de dezinformare de mare anvergură. Specialiștii spun că acest sistem de lucru cu „agenți pe bază de contract” este superior celui cu ofițeri aflați sub jurământ.

Cu alte cuvinte, la americani protejarea identității ofițerilor CIA este una vitală, iar pentru Agenție, ea este de „Top Five”, la fel de importantă ca însăși existența instituției. Pe cale de consecință, în niciun caz identitatea acestor ofițeri americani nu poate face obiectul vreunei negocieri parteneriale. Asta, la americani. Să vedem, însă și la ruși!

La vârsta de 95 de ani

Și mai clar decât atât, și mai direct decât la americani, la Moscova, președintele Vladimir Putin, fost ofițer de spionaj, i-a elogiat pe ofițerii- „fantomă” ruși la modul superlativ cu ocazia aniversării a 95 de ani de la înființarea Directoratului S – Ilegali („Fantome”) al Slujba Vneșnei Razvedki(SVR, fostul KGB), arătând limpede importanța acestora:

„Acești agenți ilegali sunt persoane care posedă calități speciale, care au convingeri speciale și care sunt dotate cu un caracter special. Cei mai mulți oameni nu-și pot lăsa viața în urmă, nu pot renunța la cei dragi, la familiile lor, pentru mulți ani, nu toată lumea poate să-și dedice viața servirii patriei. Numai cei mai buni sunt capabili de așa ceva. Pot să spun fără exagerare, agenții ilegali trăiesc cu o astfel de concepție despre cauză, țară și popor. Aceștia sunt unici în felul lor. Le doresc fericire și prosperitate! Sunt sigur că vor auzi cuvintele mele!”


Tag-uri:
spionaj, Fantome, KGB, URSS, Brigada U, Fantome spioni, spioni, adevarul despre spionaj, Cornel Biriș, Talpes


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-883.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-883-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
În primul rând, românii au putut afla de existența celei mai secrete formațiuni a spionajului românesc, cea supranumită „Fantome”, pe numele ei oficial Brigada „U”. De la generalul Cornel Biriș, ofițer care și-a desfășurat activitatea de peste 30 ani, doar în cadrul acestei Unități, cititorii nu au aflat doar...

Preluat de la EVZ