„Măsura privind reînoirea parcului auto al Municipiului Bucureşti a fost prevăzută în Planul Integrat de Calitate a Aerului încă din faza de elaborare a acestuia şi împreună cu celelalte măsuri identificate în vederea îmbunătăţirea calităţii aerului din Capitală au fost postate pe site-ul PMB încă din luna octombrie 2016. Această măsură a fost inclusă în Planul final de Calitate a Aerului care a fost supus dezbaterii publice în luna februarie 2018. Măsurile, analizate şi avizate de autorităţile pentru protecţia mediului, au intrat în vigoare odată cu aprobarea PICA de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti în luna iunie 2018”, a transmis Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a mai subliniat că, pentru reducerea concentraţiilor de poluanţi generaţi de maşinile cu norme de poluare inferioare, încă din stadiul de elaborare a Planului s-a discutat despre posibilitatea creşterii numărului de autovehicule uzate scoase din traficul bucureştean prin instituirea unui program propriu al Primăriei Capitalei, alături de cel derulat de către Administraţia Fondului de Mediu, potrivit www.mediafax.ro

„Această măsură va duce în mod real la creşterea numărului de autovehicule vechi scoase din circulaţie comparativ cu numărul asigurat prin programul guvernamental. Astfel, prin Direcţia de Mediu este propus un „Program de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere” care să permită cetăţenilor să opteze, după casarea autovehiculului vechi, fie pentru achiziţia unui autoturism nou, non diesel, cu clasa de poluare minim Euro 6, fie a altui tip de mijloc de locomoţie prietenos cu mediul”, mai spune Primăria.

Referitor la proiectul pe care consilierul Lucian Iliescu îl menţiona ca fiind propunerea sa, municipalitatea consideră că nu aduce niciun beneficiu real, la fel ca şi alte iniţiative ale sale.

„Iniţiativa de care vorbeşte dl. consilier general se referă la acordarea unei prime de casare suplimentară celei de la Administraţia Fondului de Mediu în cadrul programului Rabla, neaducând nici un beneficiu real pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Capitală întrucât alocând aceleiaşi persoane fizice sau juridice un stimulent financiar mai mare, numărul de autovehicule vechi scoase din circulaţie rămâne practic neschimbat. Şi celelalte iniţiative ale dlui consilier general care vizează: interzicerea autovehiculelor non euro, euro 1, 2, 3 şi 4 de a tranzita Capitala pe timpul zilei şi interzicerea circulaţiei tuturor autovehiculelor într-un wekend, pe toată raza teritorială a Municipiului Bucureşti cu excepţia celor de intervenţie, poliţie, salvare, etc. – denotă o abordare care nu ţine cont de opinia bucureştenilor, de realităţile cu care ne confruntăm legate în principal de structura parcului auto, majoritatea autovehiculelor având norme de poluare inferioare Euro 5 şi 6, şi nu în ultimul rând de necesităţile social-economice ale Capitalei”, arată sursa citată.

Precizările vin după ce consilierul general în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, Lucian Iliescu, a acuzat-o sâmbătă pe Gabriela Firea că pune în discuţie un proiect de hotărâre fără a preciza „sursa de inspiraţie” deoarece, aşa cum spune acesta, propunerea de acordare a unor eco-vouchere pentru achiziţia de maşini îi aparţine.


Tag-uri:
primaria capitalei, gabriela firea, firea primar, consiliul general al municipiului bucuresti, pica

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-843.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-843-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
„Măsura privind reînoirea parcului auto al Municipiului Bucureşti a fost prevăzută în Planul Integrat de Calitate a Aerului încă din faza de elaborare a acestuia şi împreună cu celelalte măsuri identificate în vederea îmbunătăţirea calităţii aerului din Capitală au fost postate pe site-ul PMB încă din luna octombrie 2016....

Preluat de la EVZ