Grupul Polițiștilor Rutieri i-au transmis o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi solicită să nu promulge modificările Codului Rutier care fac referire la semnalizarea radarelor și spun că, dacă această lege va fi adoptată, vor muri peste 2.000 de persoane în 2019.

„Revenim la demersul nostru din luna martie 2018 și va înaintăm această scrisoare deschisă, urmare adoptării în Parlamentul României a inițiativei legislative de limitare a modalităților prin care poliția rutieră măsoară viteză de deplasare a autovehiculelor. Această lege restricționează activitățile Poliției Române pentru îndeplinirea unuia dintre cele mai importante obiective: reducerea mortalitățîi prin accidente rutiere”, se arată în scrisoarea Grupului Polițiștilor Rutieri.

Porivit acestora, dacă modificările legislative vor fi adoptate, în 2019, peste 2.000 de persoane vor muri în accidentele rutiere.

„Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă prin care atenționăm că numărul accidentelor rutiere, având cauză viteză excesivă, va crește alarmant după intrareaîn vigoare a acestei legi (vor muri peste 2000 de oameni în anul 2019). Domnule Președinte, va rugăm să nu promulgati această lege sau să atacați acest „pariu cu viață cetățenilor” la Curtea Constituțională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituției, art. 22, alin. (1) “Dreptul la viață, precum și dreptul la integritatea fizică și psihică ale persoanei sunt garantate”, se mai arată în scrisoarea polițiștilor rutieri.

Potrivit sursei citate, în spatele acestei propuneri de modificare legislativă nu există niciun studiu, „iar inițiatorii acestei pseudo-legi sunt, majoritatea, sancționați de Poliția Rutieră. Aceștia și-au pus problemele proprii în balanță cu normalitatea, niciun stat din Uniunea Europeană nu are astfel de restricții”, se arată în scrisoare. 

Polițiștii mai spun că dacă această lege va intra în vigoare Poliția Rutieră va fi depășită de evenimentele rutiere.

„În condițiile intrării în vigoare a acestei legi, poliția rutieră va fi în imposibilitatea de a-și executa misiunile și de a controla respectarea limitelor de viteză pe drumurile publice. În situația în care administratorul drumului public numontează indicatoare de presemnalizare a radarelor , va fi un semnal pentru “teribiliști” de a calcă pedala de accelerație la maxim, iar poliția rutieră se va află în imposibilitatea de a proteja viață și integritatea corporală a cetățenilor, cum este prevăzut la art. 22 din Constituție”, se mai arată în scrisoare.

Grupul Polițiștilor Rutieri mai afirmă că nu este normal să presemnalizezi o acțiune control, care are caracter inopinat, „iar după aceea să creezi premisele unor piste de curse pentru conducătorii auto care au un comportament disimulat în prezența poliției și disconsiderant în absența acesteia”.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv