Un editorial al lui Hadrien Desuin pentru Le Figaro.

„Nu este dușmanul meu. Este un concurent și cu puțină șansă într-o zi ar putea să devină prietenul meu.” Această frază a lui Trump, în aparență echilibrată, a fost privită ca pe o violare a înțelegeii nord-atlantice.

Primul summit bilateral între Statele Unite și Rusia din ultimii nouă ani, care a avut loc pe 16 iulie la Helsinki, a fost comentat din abundență. Realitatea este că opoziția democrată și parțial republicană nu a suportat ca președintele Trump să se întâlnească cu Vladimir Putin, pe tern neutru și fără consilieri, timp de aproape două ore. „Casa Albă este confruntată cu o singură, sinistră întrebare: ce îl poate împinge pe Trump să pună interesele Rusiei mai presus de ale Statelor Unite?”, a scris pe Twitter liderul democrat Chuck Schumer.

La Washington, Al Doilea Război Rece a fost declarat și atmosfera este cea din vremea maccarthysmului.

„Unul dintre cele mai megre momente din istoria președinției americane”, a supralicitat senatorul republican de Arizona, John McCain.

Bref, relațiile ruso-americane ar fi trebuit rupte și lumea este ofuscată din cauza unei întâlniri între dușmani. Este acuzată fără precauțiuni chiriașul de la Casa Albă că a fost manipulat de maestrul spion de la Kremlin.

„Open Treason”, a scris New York Daily News. Președintele ar trebui pus în carantină și apoi destituit. Delirul complotist câștigă teren și de partea europeană a Atlanticului: „La Helsinki, Trump se face preș în fața lui Putin”.

Un specialist explică cotidianului francez 20 minutes că „la Helsinki am asistat la o supunere, o vasalizare a președintelui american.” Nimic mai puțin.

Ca și cum s-ar fi uitat că la Bruxelles și la Londra, cu câteva zile mai înainte, Donald Trump exercita presiuni uriașe asupra aliaților săi din NATO pentru a-și spori cheltuielile militare din cauza amenințării ruse.

Angela Merkel a fost muștruluită în public (pentru că se făcea vinovată de achiziționarea gazului rusesc) fără ca cineva să aibă ceva de comentat. Președintele Statelor Unite a umilit-o în fața secretarului general NATO, iar Jens Stoltenberg nu se putea împiedica să aprobe din cap în fața camerelor de luat vederi.

Și după numai două zile Trump a devenit o marionetă a Kremlinului?

Donald Trump, care a mai suferit o asemenea presiune și înaintea summit-ului de la Singapore cu Kim Jong Un, s-a ținut tare. A ascultat de „șoimii” de la Washington car îl înconjoară: Mike Pompeo și John Bolton. Însă „în timpul Războiului Rece, Statele Unite și Rusia au reușit să mențină legătura”, a amintit el în conferința sa de presă.

Într-adevăr, președinții Reagan, Busk tatăl și Clinton l-au întâlnit mai des pe președintele rus decât președinții Obama și Bush fiul, care au ocupat Casa Albă după Războiul Rece.


Tag-uri:
trump, putin, razboi rece, rusia, helsinki


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-808.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-808-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Un editorial al lui Hadrien Desuin pentru Le Figaro. „Nu este dușmanul meu. Este un concurent și cu puțină șansă într-o zi ar putea să devină prietenul meu.” Această frază a lui Trump, în aparență echilibrată, a fost privită ca pe o violare a înțelegeii nord-atlantice. Primul summit bilateral între Statele...

Preluat de la EVZ