Miercuri seara, ziarul Le Monde a dat publicității o înregistrare video de la 1 Mai, în care un oficial al Palatului Elysée folosește violența împotriva unui manifestant. Filmul a dezlănțuit furtuna.

În mai puțin de două zile, Afacerea „Benalla” a căpătat proporții din ce în ce mai mari, încât șifonează și mai mult popularitatea și așa terfelită a președintelui Emmanuel Macron.

  • Cine este Alexandre Benalla

Din 2011, bătăușul, pe numele său Alexandre Bennala, rezervist al Jandarmeriei din anul 2009, asigură protecția unora dintre liderii Partidului Socialist francez, inclusiv a lui François Hollande. În 2012, lucrează ca șofer pentru Arnaud Montebourg, pe atunci ministru al Redresării Producției. Experiența nu durează mult: „M-am despărțit de el după o săptămână, din cauza unei greșeli profesionale de cea mai mare gravitate. A provocat un accident de mașină în prezența mea și a vrut să fugă”, a povestit Montebourg pentru Le Monde.

În 2016, Benalla este însărcinat cu paza securității candidatului Emmanuel Macron, lider al mișcării En Marche! Se face remarcat prin comportamentul său adeseori brutal.

După victoria lui Macron, Benalla devine adjunctul șefului de cabinet al președintelui și îl însoțește pe șeful statului în numeroase deplasări.

Benalla (cu barbă) însoțindu-l pe Macron

  • Ce a făcut Benalla

Înregistrarea video prezintă o secvență de la o manifestație organizată de 1 mai în Piața Contrescarpe, arondismentul V din Paris. Situația degenerează rapid între manifestanți și forțele de ordine, după cum arată și filmulețul.

În imagini, un brăbat, identificat ca Alexandre Benalla, purtând pe cap o cască cu vizieră a forțelor de securitate, areun comportament violent față de unul dintre manifestanții „extrași” din mulțime și pus la pământ. Cum acesta se opune, este „strâns de gât” și „primește mai multe lovituri de pumn în spate și după cap”, așa cum descrie autoarea înregistrării, o oarecare Taha Bouhafs.

Apoi, Alexandre Bennala se îndepărtează de la locul incidentului în timp ce manifestantul face eforturi să se ridice.

  • Reacția Președinției

Înregistrarea a aruncat Palatul Elysée într-o furtună mediatică și politică. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Bruno Roger-Petit a declarat că Alexandre Bennala i se „permisese”, la cererea sa, să „observe operațiunile de menținere a ordinii de 1 Mai”, când avea „zi liberă”. Participând însă „fizic”, „el și-a depășit cu mult această permisiune” și a fost „convocat imediat” la șefii săi.

Benalla a fost suspendat disciplinar timp de cincisprezece zile, fără plată și „a fost demis din funcțiile sale în materie de organizator al măsurilor de securitate a deplasărilor președintelui”, a declarat Roger-Petit, care a precizat că este „cea mai gravă sancțiune dictată împotriva unui însărcinat cu misiune de la Palatul Elysée”.


Tag-uri:
benalla, macron, elysee, franta


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-806.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-806-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Miercuri seara, ziarul Le Monde a dat publicității o înregistrare video de la 1 Mai, în care un oficial al Palatului Elysée folosește violența împotriva unui manifestant. Filmul a dezlănțuit furtuna. În mai puțin de două zile, Afacerea „Benalla” a căpătat proporții din ce în ce mai mari, încât șifonează...

Preluat de la EVZ