Medici din Cluj, Tîrgu Mureș, București și Viena au participat la o operație de prelevare de organe de la un copil de 14 ani care a fost implicat într-un accident rutier în timp ce se deplasa cu bicicleta. Ficatul a ajuns la o tânără de 18 ani aflată în stare gravă după ce s-a intoxicat cu ciuperci otrăvitoare.

Familia unui băiat de 14 ani din comuna bihoreană Curtuișeni, care a intrat în moarte cerebral după ce a fost implicat într-un accident rutier în timp ce se deplasa cu bicicleta, a înțeles importanța donării organelor, astfel că și-au dat acordul pentru prelevarea acestora.

“Un adolescent de 14 ani a suferit un accident de bicicletă și, în urma acestuia, un traumatism cranio-cerebral. A fost adus de urgență la spitalul nostru și operat, dar din nefericire, cu toate eforturile colegilor, nu a putut fi salvat. A fost declarat în moarte cerebrală, după instalarea tabloului clinic încă de duminică. Este o raza de speranță pentru triumful vieții asupra morții. Sunt zeci de copii pe lista de așteptare, pentru transplant renal, hepatic sau de cord, astfel că organele acestui băiețel vor salva 5 vieți”, a precizat dr. Carmen Pantiș, coordonatorul Centrului de Prelevare de la Oradea.

În sala de operație de la Spitalul Județean din Oradea au intrat medici din Cluj, Tîrgu Mureș, București și Viena. Inima băiatului a fost transportată cu un elicopter până la clinica din Mureș, unde i-a fost transplantată unui adolescent de 15 ani.

“E cel mai sensibil la ischemie (cordul – n.n), adică în timpul în care nu mai bate și nu mai primește sânge ca și orice alt organ care are nevoie de sânge ca să funcționeze, a primit o soluție care îl ține viabil maximul patru ore”, a explicat Marius Harpa, medic specialist la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu Mureș.

Ficatul și cornea au fost transportate în București la Institutul Fundeni, respectiv la Spitalul Militar cu un avion de linie. Ficatul a fost transplantat unei tinere de 18 ani, din Bihor, aflată în comă la Institutul Fundeni după o intoxicație cu ciuperci otrăvitoare.

Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Andreea Tomuța Georgiana a rămas fără ambii părinți. În urmă cu aproximativ un an mama i-a decedat – suferind de cancer, iar acum tatăl a murit după ce amândoi au consumat ciuperci otrăvitoare. În schimb, rinichii au fost duși cu o ambulanță la Institutul Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca Plămânii tânărului de 14 ani din Bihor au fost prelevați de medicii specialiști austrieci și au ajuns la clinica AKH din Viena cu un avion particular.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv