Hackerii recurg la șantaj. Pentru ca astfel de imagini să nu ajungă publice, atacatorii aşteaptă ca victimele să plătească aproape 4000 de dolari. Astfel de incidente au fost deja înregistrate şi în România, astfel că Centru de Răspuns la Incidente de securitate cibernetică a emis o alertă ca românii să nu intre în capcana atacatorilor, infomează Digi24.

Un român a primit acest mesaj: „Tu ai fost ghinionist, în momentul în care ai vizitat un site pornografic – pe acel site exista un malware, care s-a descărcat în laptopul tău în timp ce tu te uitai la videoclipuri. Ţi-am activat camera web şi prin urmare tu ai fost filmat în timp ce vizitai acel site”. Hackerii i-au cerut 3.800 de dolari ca presupusele imagini compromiţătoare cu el să nu apară public.

Mihai Rotariu, expert cybersecurity CERT-RO, a declarat: „Persoana respectivă şi-a dat seama că nu a vizitat site-uri de adulţi, nu are web cam”.

Pentru ca hackerii să își susțină amenințarea, în mail apar inclusiv foste parole de poştă electronică pe care le folosea. Experţii în criminalitate informatică spun că aceste date provin în urma unor scurgerii de informaţii de la o companie care furnizează servicii de email.

Mihai Rotariu, expert cybersecurity CERT-RO a mai punctat: „Clar tu te sperii, ăsta e primul instinct. Chiar dacă ţi-ai schimbat parola, ştii că parola aceasta a fost valabilă la un moment dat”.

Această metodă prin care hackerii se pot îmbogăţi uşor se numeşte „Sextortion”. Exploatează mai degrabă naivitatea oamenilor. Chiar dacă este puţin probabil ca hackerii să aibă datele compromiţătoare şi să-şi şantajeze victimele, nu este exclus ca aceştia chiar să poată controla de la distanţă computere. Pentru ca această situație să nu se întâmple, experții recomandă untilizarea unui Sticker care astipă camera.

Cei care au căzut totuşi victime şantajului hackerilor sunt îndemnaţi să anunţe Poliţia şi inclusiv banca, în speranţa că mai e timp ca operatorii să blocheze tranzacţia de bani către atacatori.


Tag-uri:
hackeri, capcana hakeri, santaj, email, filme pentru adulti, parole, parole furate


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-712.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-712-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Hackerii recurg la șantaj. Pentru ca astfel de imagini să nu ajungă publice, atacatorii aşteaptă ca victimele să plătească aproape 4000 de dolari. Astfel de incidente au fost deja înregistrate şi în România, astfel că Centru de Răspuns la Incidente de securitate cibernetică a emis o alertă ca românii...

Preluat de la EVZ