Pentru prima oară după 1990 s-a adoptat un act normativ care stabilește, în mod clar, situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar. Concret, marile privatizări post-decembrie au fost lipsite de un fundament legislativ care a permis noilor patroni să beneficieze de bunurile statului român, după bunul plac. Prin acest demers al Ministerului Economiei, vidul legislativ în ceea ce privește guvernanța corporativă a companiilor de stat, a fost corectat print Ordonanță de Urgență care completează Ordonanța de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice adoptată prin legea nr. 111/2016 cu modificările și completările ulterioare. Actul normativ a fost promovat în Guvern de către Ministerul Economiei și, ulterior, a fost adoptat de către Executiv.

Practic, așa cum explică Ministerul Economiei, Ordonanța de Urgență completează un vid legislativ ce nu a fost avut în vedere în anul 2011 când a fost elaborată OUG nr.109 și nici pe traseul din Legislativ al legii de aprobare din anul 2016 a OUG nr.109/2011. Lacuna legislativă privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar.

Actul normativ reprezintă un nou început în privința privatizărilor din sectorul economic românesc. Este necesar pentru situațiile viitoare „în care se va dovedi necesară transformarea a participațiilor minoritare deținute în prezent de către statul român la unii agenți economici în participații majoritare la aceiași agenți economici, pentru protejarea unor interese naționale cu caracter strategic, de natură economică sau socială”.

Ca și în cazul Șantierului 2 Mai Mangalia, actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite încredințarea conducerii executive a societății, controlul managerial și/sau operațional către acționarul privat, numai după o analiză a Adunării Generale a Acționarilor și doar în anumite condiții, printre care:

  • ca statul român să devină acționar majoritar, după ce a fost acționar minoritar;
  • ca acționarul privat să dețină capacitatea tehnică și financiară necesară dezvoltării companiei.

Această opțiune a statului român nu contravine regulilor instituite de OECD și nu derogă de la principiile unui management privat profesionist, ci le întărește.

În acest context, investitorul privat este cel care asigură capital, know-how, tehnologie, comenzi și contracte, brand, etc. Eficienţa unui operator economic depinde, în mod determinant, de performanţa managementului acestuia, de corecta implementare în funcţionarea societăţii a mecanismelor de bună guvernare. De aceea, actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite consolidarea societăților la care statul redobândește calitatea de acționar majoritar.

Încredințarea conducerii manageriale, care se face de către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) poate fi revocată tot de către AGA dacă se dovedește că performanța societății nu se păstrează sau scade capacitatea tehnică și/sau financiară a companiei, adică dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile în care a fost acordată încredințarea managementului.


Tag-uri:
Guvernul, ministerul economiei, ordonanta, act, istoric, lege, economie


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-664.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-664-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Pentru prima oară după 1990 s-a adoptat un act normativ care stabilește, în mod clar, situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar. Concret, marile privatizări post-decembrie au fost lipsite de un fundament legislativ care a permis noilor patroni să beneficieze de bunurile statului român,...

Preluat de la EVZ