Era prima intervenție publică mai amplă și necesară (interviul rămîne principalul mijloc al unui politician de a da seamă opiniei publice de ceea ce face și gîndește) a președintelui PSD după condamnarea cu cîntec din primă instanță.

Nu de asta l-am urmărit de-a lungul și de-a latul interviului.

M-a stîrnit noutatea ipostazei.

Liviu Dragnea se definește prin ceea ce am numit eu pîș-pîșism în spațiul public. Tot ce susține el în spațiul public lasă impresia unei ziceri pe sub mustață, ca la un taifas de bodegă, unde ipostazele tari se moaie și dispar după ora închiderii, cînd vitejii merg acasă, unde-i așteaptă făcălețul consoartei. De aceea, interviurile sale au fost cel puțin pînă acum plicticoase, moartea pasiunii și astfel a ratingurilor. De data asta Liviu Dragnea era altul decît cel pe care-l știam. Zicerea era acum a unui tip ajuns în fine la convingeri de viață și de moarte, gata să le asume chiar și în fața plutonului de execuție. Sînt de acord cu Ingrid Mocanu că tăria asta bărbătească e doar la nivel de zicere și că ea nu-l ține nici măcar cît face drumul de la ușa studioului pînă la ușa limuzinei.

Un Liviu Dragnea ferm chiar și pentru cîteva clipe era, totuși, o noutate, dacă nu chiar un miracol.

Esența interviului, confirmată apoi de lectura stenogramei, stă în revelația încercată în ultimul timp, după condamnare, probabil, de Liviu Dragnea:

Stăpînul Grupului anticonstituțional alcătuit din principalele instituții de forță ale României de azi nu e nimeni altul decît Klaus Iohannis.

Ca să vezi!

După un an și jumătate, în care acest adevăr avea evidența indiscutabilă a unei axiome, Liviu Dragnea îl descoperă și îl expune public.

Pînă la condamnare, Liviu Dragnea s-a făcut că nu știe nimic din ceea ce țese între zidurile de la Cotroceni Klaus Iohannis. Atît în intervențiile sale, cît și în mașinăria de propagandă a PSD, Klaus Iohannis era Omul cel bun din Sibiu. Nu mai departe la mitingul PSD din Piața Victoriei, așa cum am observat la vremea respectivă, deși mulțimea PSD-istă, definită prin instinct sigur, intuise că Dușmanul se numește Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, în discursul final a evitat pe cît a fost posibil desemnarea președintelui drept Dușmanul PSD.

Miercuri seara, la capătul unei perioade care a debutat cu Scandalul caselor lui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea l-a proclamat pe Klaus Iohannis drept Dușmanul PSD.

Președintele PSD nu s-a rezumat la desemnarea dușmanului PSD în persoana lui Klaus Iohannis.

A avansat deja notele definitorii ale Operațiunii Klaus Iohannis – Dușmanul PSD.

Prima și cea mai importantă dintre acuzații rămîne, în viziunea lui Liviu Dragnea, boicotarea anticonstituțională a Guvernării PSD:

„De şapte-opt luni de zile preşedintele, care ar trebui să fie preşedintele tuturor românilor şi care ar trebui să fie cel care mediază între puterile statului şi care coagulează în jurul lui puterile statului şi energiile pozitive din această ţară, blochează în mod constant activitatea Parlamentului, prin contestare, recontestare, retrimitere a unor legi foarte importante şi necesare şi care trebuie să intre destul de repede în vigoare, trebuiau să intre în vigoare de mult, blochează de cîte ori poate activitatea Guvernului, ameninţă guvernul, ameninţă primul ministru, participă la proteste împotriva guvernului, incită la răsturnarea ordinii constituţionale, incitînd lumea să iasă în stradă la proteste, trimite consilieri prezidenţiali să ameninţe sau să inducă teamă unui judecător de la Curtea Constituţională şi este un şir lung de încălcări ale Constituţiei care se pot pune în dreptul preşedintelui.”

Un alt argument pentru desemnarea lui Klaus Iohannis drept dușman al PSD ar fi implicarea în condamnarea lui Liviu Dragnea. La considerațile de o rară gravitate despre legătura dintre depunerea Moțiunii de cenzură și condamnare Mihai Gâdea intervine prompt și necesar pentru a obține precizări:

„Realizator: Adică, iertaţi-mă, haideţi să ne oprim un pic aici, dumneavoastră consideraţi că în condamnarea dumneavoastră preşedintele ţării este implicat direct?

Liviu Dragnea: Da. Da, asta este părerea mea, asta este părerea mea.”


Tag-uri:
dragnea, iohannis, suspendare


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-591.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-591-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Era prima intervenție publică mai amplă și necesară (interviul rămîne principalul mijloc al unui politician de a da seamă opiniei publice de ceea ce face și gîndește) a președintelui PSD după condamnarea cu cîntec din primă instanță. Nu de asta l-am urmărit de-a lungul și de-a latul interviului. M-a stîrnit...

Preluat de la EVZ