Pensiile speciale, care consumă enorm din resursele bugetare, care fuseseră eliminate de Guvernul Boc în 2010 și ulterior reintroduse de guvernele PSD, rămân așa cum sunt. Adică mari. Miercuri, senatorii aveau pe ordinea de zi a plenului Proiectul de lege „contribuţiile egale – pensii egale”, care trebuie adoptat până pe 2 aprilie. Acesta are însă rapoarte de respingere de la toate comisiile implicate și avize negative de la celelalte instituții ale statului.

Proiectul prevedea eliminarea pensiilor speciale pentru șapte categorii de angajați: parlamentarii, judecătorii Curții Constituționale, angajații Curții de Conturi, corpul diplomatic și consular, personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor, dar și cele ale funcționarilor publici parlamentari. Dacă senatorii nu-l votează până la termenul dat, el se consideră adoptat și pleacă mai departe către Camera Deputaților. E greu de crezut, însă, că proiectul va fi adoptat, dat fiind faptul că senatorii PSD și ALDE au votat, unanim, împotriva sa, la comsiile consultate.

Este a doua tentativă de a scăpa de pensiile speciale, după ce anul trecut, în decembrie, Guvernul condus de Mihai Tudose a încercat (și a eșuat) să scape de această povară bugetară.

Câți „fericiți” avem

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii ianuarie 2018, de 9.041. Dintre aceștia, cei mai mulţi, adică 3.459, sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

Pensia medie în acest caz era de 13.821 lei, din care 12.652 lei cota suportată direct din bugetul de stat, iar diferenţa provine din bugetul asigurărilor sociale de stat. Li se adaugă beneficiarii Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al Românie. 882 de persoane, mai exact, care au o pensie medie de 5.470 lei, din care 3.480 de lei sunt suportaţi direct de la bugetul de stat.

Intră și beneficiarii Legii 215/2015 privind statutul funcţionarului public parlamentar – 807 persoane -, pentru care pensia medie este de 3.710 lei (din care 2.197 lei suportaţi direct de la bugetul de stat).

Tag-uri:
peste, 9000, pensii speciale, senatori, Senat, pensii


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-45.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-45-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialSocial
Pensiile speciale, care consumă enorm din resursele bugetare, care fuseseră eliminate de Guvernul Boc în 2010 și ulterior reintroduse de guvernele PSD, rămân așa cum sunt. Adică mari. Miercuri, senatorii aveau pe ordinea de zi a plenului Proiectul de lege „contribuţiile egale - pensii egale”, care trebuie adoptat până...

Preluat de la EVZ