Una din necunoscute este modul în care a ajuns favoritul președintelui Băsescu. Nu avea profilul unui ofițer de informații care să uimească prin capacitatea combinativă. După cum spuneam, a luat examenul de licență la Facultatea de Psihosociologie a Academiei Naționale de Informații, după ce l-a picat pentru prima dată în 1995. Nu a fost singurul eșec în materie de învățământ superior.


După absolvirea Liceului Industrial nr. 11 din Arad, la seral, prima sa tentativă de a obține o diplomă universitară a făcut-o la Institutul Politehnic din Timișoara. A rămas repetent încă din primul an de facultate și, din acest moment, a beneficiat de protecția și ajutorul unei rude a mamei sale, generalul Dan Gheorghe, un ofițer de carieră în domeniul informațiilor. Acesta, încă de pe vremea generalului Iulian Vlad, lucra în cadrul Securității. Revoluția din Decembrie 1989 l-a găsit pe Dan Gheorghe în cadrul USLA, într-o funcție de comandă.

Un personaj extrem de important în cariera lui Florian Coldea, asupra căruia voi reveni.

Dan Gheorghe a absolvit Şcoala de ofiţeri a Ministerului de Interne în 1969, fiind imediat încadrat în Securitate, în UM 0800 Bucureşti. A fost ofiţer la Securitatea Municipiului Bucureşti, unde a răspuns de Întreprinderea de Transport Internaţional, apoi de sectorul „studenţi”, în special din zona Conservatorului Ciprian Porumbescu. În 1988, a fost mutat în cadrul structurii informative a Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA), cu gradul de maior.


În martie 1990, a fost numit comandant al Brigăzii Antiteroriste din SRI, fiind avansat la gradul de colonel. În 1992, a trecut la SIE, fiind avansat la gradul de general de brigadă de Ion Iliescu. În toamna lui 1993, Dan Gheorghe a fost numit şeful UM 0215, serviciul secret al Ministerului de Interne, funcţie pe care a deţinut-o până în martie 1997.

Trecut în rezervă după 1997, Dan Gheorghe a fost reactivat în SRI în martie 2001. La sfârşitul anului 2001, Dan Gheorghe a fost numit în fruntea Departamentului de Securitate al Aeroportului Otopeni.

În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei – Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005, devenind imediat directorul general al SC NIRO ‚95 IMPEX SA.

Revenind la generalul SRI Florian Coldea, deocamdată vorbim despre faptul că, în 1995, după picarea examenului de licență de la Academia Națională de Informații, a fost trimis în rândul subofițerilor. A reușit să ia examenul a doua oară, în 1996, devenind ofițer de informații.

După cum spuneam, Coldea din 1996 până în 2005, când avea gradul de maior SRI, a fost sub aripa protectoare a unchiului său, Dan Gheorghe. Legăturile generalui Dan Gheorghe cu comandatul Brigăzii Antitero, gen. Ion Ștefănuț erau extrem de solide încă dinainte de 1989 și i-au asigurat lui Coldea funcții în cadrul Brigăzii Antitero.

Ascensiunea ex-prim-adjunctului SRI a fost determinată de participarea sa în cadrul operațiunii de recuperare a ziariștilor răpiți în Irak. Deși nu a fost printre cei trimiși în teren din prima clipă, Traian Băsescu, președinte al României, l-a remarcat în ședințele celulei de criză care se reunea la Cotroceni. Rezolvarea crizei ziariștilor răpiți i-a adus și prima promovare în ochii lui Traian Băsescu, care a văzut în el un posibil înlocuitor pentru generalii din era lui Ion Iliescu. Atunci când a putut, Președintele l-a făcut pe Florian Coldea DIRECT prim-adjunct al directorului SRI, o perioadă scurtă fiind chiar (interimar) director al Serviciului.

O avansare incredibilă!

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Una din necunoscute este modul în care a ajuns favoritul președintelui Băsescu. Nu avea profilul unui ofițer de informații care să uimească prin capacitatea combinativă. După cum spuneam, a luat examenul de licență la Facultatea de Psihosociologie a Academiei Naționale de Informații, după ce l-a picat pentru prima dată în...

Preluat de la EVZ