Istoria Liberiei ca o entitate politică de sine stătătoare începe cu sosirea negrilor americani, care vor fi cunoscuţi ca americano-liberieni. Sub egida „Societăţii Colonizatoare Americane”, ei au pus bazele unei colonii în vestul Africii în 1822. Totuşi, identitatea majorităţii liberienilor de astăzi îşi are rădăcinile în diverse grupuri indigene de pe actualul teritoriu al Liberiei actuale. La 26 iulie 1847, americano-liberienii îşi declară independenţa într-un stat numit „Republica Liberia”. Ei vedeau Africa, continentul de pe care fuseseră strămutaţi cu ani în urmă, ca un „Pământ al Făgăduinţei”, chiar dacă nu intenţionau să se reintegreze în societatea africană.


Americano-liberienii s-au considerat americani şi au fost trataţi ca atare de către indigeni. Deasemenea, au fost recunoscuţi ca americani de către autorităţile coloniale britanice din ţara vecină, Sierra Leone. Simbolurile statului liberian – deviza, stema şi drapelul – reflectă identitatea americană precum şi experienţa de imigranţi a liberienilor. În viziunea americano-liberienilor, noii-veniţi vor coexista cu indigenii, care în cele din urmă vor fi asimilaţi, în cadrul statului puternic ce avea să se construiască.

Liberia a fost înfiinţată şi finanţată de SUA

Înfiinţarea statului liberian s-a desfăşurat nu fără sacrificii şi cu multe ajutoare filantropice din Statele Unite ale Americii. Guvernul şi sistemul politic liberian a fost modelat după acelea ale Statelor Unite ale Americii. Sistemul politic liberian a fost întotdeauna democratic în structură, chiar dacă au existat momente în care democraţia a lipsit ca substanţă. După 1877, Partidul True Whig a monopolizat puterea politică în această ţară. Guvernele liberiene din acea perioadă au fost confruntate cu o serie de probleme legate de suvernitatea ţării, în contextul în care puterile coloniale vecine, Marea Britanie – pe atunci Imperiul Britanic – şi Franţa exercitau presiuni crescânde asupra puterii de la Monrovia.


Totuşi, Liberia nu şi-a pierdut suveranitatea, ci doar posibilitatea de a anexa noi teritorii din jurul frontierelor cu metropolele mai sus menţionate. Mai multe embargouri asupra economiei, precum şi imposibilitatea achitării datoriilor externe au încercat cu greu economia liberiană de la sfârşitul secolului XIX.

Evenimente marcante din secolul XX

De-a lungul secolului XX, au existat două evenimente care au schimbat imaginea Liberiei în mod semnificativ, în ceea ce priveşte politica ei naţionalistă, considerată de unii drept izolaţionistă: primul dintre ele a fost venirea în ţară a unei companii agricole americane (n-r. – Firestone), în 1926, care a fost primul pas spre modernizarea economiei din Liberia. Al doilea a fost ajutorul tehnic şi economic al Statelor Unite către Liberia de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, care a adus mari schimbări sociale printre liberieni.

În 1944, preşedintele liberian William Tubman a introdus politica unificării, care avea ca scop integrarea africanilor indigeni în viaţa politică liberiană. Principiul denumit “scopul politicii porţilor deschise”, lansat de Tubman în discursul său de inaugurare, era aducerea în Liberia a mari investiţii străine, care să relanseze economia liberiană. La acel moment, Liberia era relativ dezvoltată, faţă de celelalte state vest-africane. Atât sub guvernarea lui Tubman, cât şi sub cea a lui William Tolbert, succesorul său, nemulţumirile faţă de elita americano-liberiană conducătoare au crescut.

1980. Sergentul Samuel Doe dă o lovitură de stat şi se face dictator

La 12 aprilie 1980, o lovitură de stat militară condusă de sergentul Samuel Doe a avut succes, înlăturându-i pe americano-liberieni de la putere. S.K. Doe a condus o grupare de militari nemulţumiţi de situaţia indigenilor africani, superior numeric americano-liberienilor, astfel, ei l-au asasinat pe William Tolbert chiar în casa sa. Doe şi acoliţii săi au pus stăpânire pe guvern, încheiind ceea ce ei au numit „Prima Republică”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/liberia-harta-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/liberia-harta-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Istoria Liberiei ca o entitate politică de sine stătătoare începe cu sosirea negrilor americani, care vor fi cunoscuţi ca americano-liberieni. Sub egida „Societăţii Colonizatoare Americane”, ei au pus bazele unei colonii în vestul Africii în 1822. Totuşi, identitatea majorităţii liberienilor de astăzi îşi are rădăcinile în diverse grupuri indigene...

Preluat de la EVZ