O navă cu pavilionul din Hong Kong a fost pusă sub sechestru și inspectată, ieri, de către autoritățile sud-coreene, pe fondul unor informații că ar fi transferat în secret petrol către o navă nord-coreeană, relatează site-ul agenției Yonhap.

Autoritățile vamale din Coreea de Sud au preluat vasul Lighthouse Winmore când a intrat în portul Yeosu. Nava ar fi transferat 600 de tone de petrol rafinat către o navă nord-coreeană la 19 octombrie.

Rezoluția 2375 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată în luna septembrie, interzice țărilor membre să transfere de la o navă la alta orice bunuri destinate Coreei de Nord. Rezoluția 2397 permite unei țări să pună sub sechestru și să inspecteze o navă, în baza unei suspiciuni privind implicarea în activități interzise cu regimul nord-coreean.

Nava Lighthouse Winmore ar fi trebuit să ducă petrolul rafinat în Taiwan, dar a transferat carburantul navei nord-coreene Sam Jong 2 și altor trei nave din afara Coreei de Nord, în cadrul unei operațiuni în apele internaționale din Marea Chinei de Est.

“Acțiunile întreprinse vor fi raportate comisiei ONU privind sancțiunile împotriva Coreei de Nord. Acest caz este unul tipic pentru Coreea de Nord, care eludează în mod inteligent sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU, prin utilizarea rețelelor sale ilegale”, a anunțat guvernul de la Seul.

Oficialii sud-coreeni au precizat că au împărtășit informații cu Statele Unite pentru detectarea tranzacției ilegale. Navă cu pavilionul din Hong Kong va rămâne timp de șase luni în Coreea de Sud.

Joi, președintele american Donald Trump s-a declarat “foarte dezamăgit” că Administrația din China alimentează cu petrol Coreea de Nord, avertizând că din această cauză nu se va putea ajunge la soluționarea pe cale pașnică a crizei nord-coreene. Însă China a respins acuzațiile, dând asigurări că nu a încălcat deloc embargoul impus Coreei de Nord de către ONU.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/coreea-de-sud-a-pus-sub-sechestru-o-nava-care-ar-fi-transferat-petrol-catre-coreea-de-nord-45551.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/coreea-de-sud-a-pus-sub-sechestru-o-nava-care-ar-fi-transferat-petrol-catre-coreea-de-nord-45551-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv