„#rezist, cu temele nefăcute la Guvern


Susţinătorii #rezist au primit astăzi încă o lovitură. De această dată, chiar de la cei pe care i-au mandatat să-i reprezinte la întâlnirea cu premierul. Cei 7 „magnifici” care s-au angajat să transmită la Guvern doleanţele protestatarilor #rezist au venit la Palatul Victoria cu lecţia neînvățată. La ieşire, liderul celor 7, Mihai Polițeanu, fostul șofer al doamnei Macovei, a spus că i-au prezentat primului ministru trei mari revendicări: 1) Să ceară Comisiei de la Veneția un aviz pe noile legi ale justiției; 2) Să emită o ordonață de urgență prin care să proroge aplicarea noilor legi și 3) să îl demită pe ministrul justiției.

Toate trei cererile sunt însă nerealizabile și arată modul superficial în care liderii protestatarilor au pregătit întâlnirea cu premierul.

Guvernul nu poate sesiza Comisia de la Veneția


În primul rând este o mare gafă să ceri premierului să sesizeze Comisia de la Veneția pe un act normativ care nu îi aparține. De ce să nu ceri același lucru de la Președintele României sau de la CSM sau de la oricine altcineva? Răspunsul e simplu și l-a dat chiar ministrul Justiției Tudorel Toader: „În momentul în care Comisia din Parlament îşi însuşeşte poiectul de lege, preia şi solicitarea de aviz de la Comisie (de la Veneţia- n.red.) şi o trimite Comisiei”. Așadar, dacă nu a inițiat, nu a dezbătut și nu a adoptat legile justiției, Guvernul nici nu poate cere consultații din partea Comisiei de la Veneția.

Mai mult, obligația României, invocată de Polițeanu, de sesizare a Comisiei de la Veneția a fost într-adevăr formulată în Raportul MCV al Comisiei Europene, însă strict în legătură cu o eventuală înlăturare a președintelui din procedura de numire a procurorilor șefi. Cum însă noile legi îl mențin pe președinte în procedura de numire, în cadrul constituțional pronunțat de Curtea Constituțională, o sesizare la Comisia de la Veneția ar fi și ea lipsită de obiect.

Guvernul nu poate proroga o lege care nu există și nici nu poate emite ordonanțe în domeniul Justiției

A doua mare gafă, chiar mai mare ca prima, a fost cererea ca Tudose să emită o ordonanță de urgență pentru a amâna aplicarea noilor legi ale justiției până vine răspunsul de la Comisia de la Veneția. Păi cum să proroge Guvernul Tudose o lege care nu există? Cele trei acte normative contestate nu au fost publicate în Monitorul Oficial, deci nu sunt legi în vigoare și deci nu există din punct de vedere juridic și legal. Iar în aceste condiții, nici nu ar putea fi prorogate, oricât de bine intenționat ar fi premierul.

În momentul de față, chiar dacă au fost adoptate de Parlament, cele trei acte normative mai au încă mult de parcurs până a deveni legi. Ele se află acum la Curtea Constituțională, care face examenul de constituționalitate, după care urmează promulgarea, ce va fi foarte probabil respinsă de președintele Iohannis, iar legile se vor întoarce în Parlament.

Dar chiar dacă, prin absurd, Curtea Constituțională ar valida proiectele mâine dimineață, președintele Iohannis le-ar promulga până la prânz, iar până mânie seară ar fi publicate în Monitorul Oficial, Guvernul tot nu ar putea emite o ordonanță de urgență pentru prorogarea aplicării lor. Asta pentru că legea prin care Guvernul a fost abilitat să emită ordonanțe de urgență pe perioada vacanței parlamentare nu conține și domeniul Justiției. Altfel spus, premierul Tudose nu are abilitatea legală să emită ordonanțe de urgență în domeniul Justiției.

Protestatarii i-au cerut premierului să se auto-incrimineze de abuz în serviciu

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
„#rezist, cu temele nefăcute la Guvern Susţinătorii #rezist au primit astăzi încă o lovitură. De această dată, chiar de la cei pe care i-au mandatat să-i reprezinte la întâlnirea cu premierul. Cei 7 „magnifici' care s-au angajat să transmită la Guvern doleanţele protestatarilor #rezist au venit la Palatul Victoria cu...

Preluat de la EVZ