Din prima zi a noului an va fi aplicată doar o reducere a impozitului pentru pensiile care depășesc 2.000 de lei, de la 16% la 10%. Această măsură va afecta 250.000 de pensionari, care vor avea pensiile mai mari cu, în medie, 7,1%.


Majorarea valorii punctului de pensie, care va afecta toți pensionarii din sistemul public, se va face abia de la 1 iulie, când acesta va crește de la 1.000 de lei (cât este acum), la 1.100 de lei. Tot de la aceasta dată urmează să crească și valoarea pensiei minime garantate de stat, de la 520 de lei (în prezent), la 640 de lei.

Legea pensiilor, amânată

Noua Lege unitară a pensiilor ar fi trebuit să fie gata la 1 iulie. A fost amânată, inițial, pentru 1 octombrie, apoi, la începutul lunii în curs, Lia Olguța Vasilescu anunța că „Legea pensiilor ar fi trebuit să iasă (…) după apariția Codului Fiscal”. Acesta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, dar Legea pensiilor va trebui întâi pusă în dezbatere publică pentru 30 de zile, cu eventualele dezbateri pe tema ei, abia apoi va urma parcursul firesc pentru aprobarea ei în Parlament.”


Contribuții reduse în Pilonul II

Dacă pentru cei care sunt deja pensionari veștile pot fi considerate bune, pentru cei care au fost incluși obligatoriu în Pilonul II, din 2007 încoace, nu e la fel.

„Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar, atenţie, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată azi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%”, susținea ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu în urmă cu ceva timp.

O contrazic, însă, reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). „Reducerea în premieră a contribuției de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari”, se atrăgea atenția într- un comunicat al APAPR.

Pensia de la stat nu se mai cumulează cu cea de serviciu

Tot de la 1 ianuarie 2018, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 103/2017, pensiile din sistemul public nu vor mai putea fi cumulate cu cele de serviciu. În sistemul public, românii pot obține cinci feluri de pensie, conform Legii nr. 263/2010: pensia pentru limită de vârstă; pensia anticipată și cea anticipată parțială; pensia de invaliditate și pensia de urmaș. La ele se adaugă pensiile de serviciu (precum cele primite de senatori și deputați sau militari etc.).

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Din prima zi a noului an va fi aplicată doar o reducere a impozitului pentru pensiile care depășesc 2.000 de lei, de la 16% la 10%. Această măsură va afecta 250.000 de pensionari, care vor avea pensiile mai mari cu, în medie, 7,1%. Majorarea valorii punctului de pensie, care va...

Preluat de la EVZ