Coaliția de guvernare PSD-ALDE nu va convoca în ianuarie 2018 o sesiune extraordinară pentru modificarea Codurilor Penale. Potrivit liderului PSD, Liviu Dragnea, nu este nevoie nici de emiterea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului pe această temă. 


“Eu nu cred că e nevoie de ordonanţă de urgenţă pentru că şi aceste iniţiative legislative trebuie adoptate după dezbateri. Nici nu sunt de acord să facem o sesiune extraordinară, nu cred că se impune. Asta nu înseamnă că în vacanţa parlamentară comisia specială nu se poate întruni de câteva ori să primească propuneri. Noi vorbim aici de trei componente. Este vorba de un pachet de modificări generate de necesitatea de a transpune în legislaţia românească o directivă extrem de importantă care se referă la prezumţia de nevinovăţie, dreptul la un proces echitabil, care trebuie implementată până în aprilie anul viitor. Deci, nu a răsărit aşa din spuma mării, că a visat cineva, discuţia pe directivă trebuia să înceapă deja de anul trecut, din anul 2016”, a zis Dragnea, joi seară, la România Tv, întrebat despre modificările Codurilor Penale.

Trei proiecte

Comisia parlamentară pentru Legile Justiţiei va elabora trei proiecte de lege – unul privind modificări la Codul penal, unul pentru modificări la Codul de procedură penală şi al treilea cu modificări la Codul de procedură civilă.


Suspiciuni VS Probe

Ministerul Justiţiei a propus în Comisia specială pentru legile Justiţiei, ca sintagmele „bănuială” şi „suspiciune rezonabilă” din Codul de procedură Penală să fie înlocuite cu „probe sau indicii temeinice”.

Primul compromis

Membrii comisiei speciale pentru legile justiției au convenit, la finalul anului, să introducă un nou alineat la Legea nr. 135/2010 din Codul de procedură penală. Astfel, la articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins: „Înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate definitiv”. Amendamentul, formulat de UDMR, a fost susținut nu doar de către PSD și ALDE, ci si de către PNL și USR.

Propunere PSD: Pedepsele de până la 3 ani se execută acasă

rootstireaActualitate/Esential
Coaliția de guvernare PSD-ALDE nu va convoca în ianuarie 2018 o sesiune extraordinară pentru modificarea Codurilor Penale. Potrivit liderului PSD, Liviu Dragnea, nu este nevoie nici de emiterea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului pe această temă.  'Eu nu cred că e nevoie de ordonanţă de urgenţă pentru că şi aceste iniţiative legislative...

Preluat de la EVZ