Oficialii spun că nava Lighthouse Winmore transfera, în secret, 600 de tone de petrol rafinat către o navă nord-coreeană. O rezoluție a Consiliului de Securitate interzice tranferurile de pe o navă pe alta a oricăror bunuri destinate Phenianului. 


Dezvăluirile au fost făcute în timp ce China neagă acuzațiile președintelui Donald Trump că ar fi permis transportul de petrol către Nord. 

Vasul a intrat în portul Yeosu, în Coreea de Sud, în 11 octombrie, pentru a încărca petrol rafinat și a plecat către Taiwan patru zile mai târziu, a scris agenția de presă Yonhap, citată de BBC.

Dar în loc să ajungă în Taiwan a transferat petrolul pe o navă nord-coreeană și pe alte trei vase, în apele internaționale, în 19 octombrie, spun oficiali sud-coreeni. 

New York Times a scris că transferul a fost înregistrat de fotografii ale unui satelit american, publicate de Trezoreria SUA în noiembrie, deși numele navei Lighthouse Winmore nu a fost dezvăluit. Vasul a fost sechestrat când s-a întors în Yeosu în noiembrie și a rămas în Coreea de Sud, spun oficialii. 


Nu există dovezi că Beijingul ar fi fost implicat în această operațiune, deși nava este sub pavilion Hong Kong, dar fusese închiriată de o companie taiwaneză. Guvernul chinez a declarat că acuzațiile „nu sunt susținute de fapte”.

„China nu a permis niciodată firmelor chineze sau persoanelor să încalce rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU referitoare la Coreea de Nord”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe,  Hua Chunying.

China are circa 90% din comerțul exterior al Coreei de Nord. 

Au existat, însă, la Washington, suspiciuni că vasele chineze transferau, în secret, petrol pe navele nord-coreene, pe mare. 

Joi, Donald Trump a scris pe Twitter că este „foarte dezamăgit” de China, care ar fi fost „prinsă cu mânile pline de sînge”. Mesajul pe Twitter a venit după un articol pe această temă, apărut în ziarul Chosun Ilbo.

Citând oficiali guvernamentali sud-coreeni, articolul preciza că transferurile între nave au fost filamte de sateliții de spionaj americani, de circa 30 de ori, din luna octombrie până acum. Trump a declarat că a fost „moale” pe probleme comerciale  cu China, până acum, pentru că voia ajutorul Beijingului în problema nord-coreeană, dar acum a amenințat că va pune capăt acestui comerț.

„Ajunge petrol în Coreea de Nord! Nu așa ne-am înțeles. Dacă ei nu ne ajută cu Coreea de Nord, atunci voi face ceea ce am dorit mereu să fac”, a avertizat președintele american.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Oficialii spun că nava Lighthouse Winmore transfera, în secret, 600 de tone de petrol rafinat către o navă nord-coreeană. O rezoluție a Consiliului de Securitate interzice tranferurile de pe o navă pe alta a oricăror bunuri destinate Phenianului.  Dezvăluirile au fost făcute în timp ce China neagă acuzațiile președintelui Donald...

Preluat de la EVZ