SUA și-au suspendat toate serviciile de viză non-imigrant, după arestarea, în luna octombrie, a unui angajat turc de la consulat.


Angajatul respectiv a fost reținut pentru că era suspectat de legături cu clericul turc aflat în exil în SUA, Fethullah Gulen, acuzat că a pus la cale puciul eșuat de anul trecut, în Turcia.

Departamentul de Stat anunță că este „încrezător că securitatea posturilor s-a îmbunătățit suficient de mult”. „Turcia a dat asigurări SUA la nivel înalt”, spune comunicatul, potrivit BBC.

Americanii au primit asigurări că niciun angajat local al misiunilor SUA nu este anchetat și niciun angajat nu va fi reținut sau arestat în timpul serviciului.


Totuși, americanii sunt îngrijorați în legătură cu acuzațiile ce i se aduc fostului angajat, cetățean turc, și în legătură cu acuzațiile aduse unor cetățeni americani, arestați sub starea de urgență.

În prezent, sunt 11 cetățeni americani arestați în Turcia.

AmbasadaTurciei de la Washington a salutat decizia SUA și a spus că restricțiile de viză pentru cetățenii americani, impuse în timpul acestei dispute diplomatice, vor fi și ele ridicate.

Totuși, turcii susțin că nu au dat niciun fel de asigurări administrației americane în legătură cu cazurile care sunt judecate de tribunalele din Turcia și că sunt, la rândul lor, îngrijorați de cazurile în care sunt judecațicetățeni  turci în Statele Unite.

Washingtonul a condamnat arestarea angajatului de la consulat, un bărbat, cetățean turc, gest pe care îl consideră „lipsit de sens și dăunător pentru relațiile bilaterale”.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
SUA și-au suspendat toate serviciile de viză non-imigrant, după arestarea, în luna octombrie, a unui angajat turc de la consulat. Angajatul respectiv a fost reținut pentru că era suspectat de legături cu clericul turc aflat în exil în SUA, Fethullah Gulen, acuzat că a pus la cale puciul eșuat de...

Preluat de la EVZ