Activitățile frecvente ale forțelor militare chineze provoacă insatibilitate în regiune, a declarat Tsai Ing-wen, președintele Taiwanului, care a precizat că autoritățile de la Taipei țin sub observație manevrele Beijingului, informează agenția de știri Reuters.

 Forțele aeriene chineze au efectuat 16 runde de exerciții în apropiere de Taiwan în cursul ultimului an, se arată într-un document al Ministerului Apărării de la Taiwan, precizând că amenințarea militară reprezentată de China s-a intensificat.

Pe de altă parte, Beijingul a comunicat în mai multe că exercițiile desfășurate de forțele sale sunt de rutină și nu vizează vreo țară.

“În această perioadă, activitățile militare frecvente ale Chinei în Asia de Est au afectat deja într-o anumită măsură siguranța și stabilitatea în regiune”, a declarat Tsai.

“Țara noastră a contribuit mereu la siguranța și stabilitatea regiunii, din acest motiv armata națională trebuie să țină sub observație mișcările forțelor militare chineze și să ia măsuri atunci când este nevoie să garanteze siguranța țării și regiunii”, a adăugat președintele Taiwanului.

Relațiile între Beijing și Taipei s-au deteriorat după alegerea lui Tsai Ing-wen ca președinte al Taiwanului.

Beijingul a sistat legăturile oficiale cu noua administrație taiwaneză după ce aceasta a refuzat să susțină în mod public principiul “unei singure Chine”.

Administrațiile precedente din Taiwan au susținut în mod constant “Consensul din 1992”, prin care Taipeul și Beijingul recunoșteau existența unei singure Chine, fără a specifica care din cele două state este reprezentantul de drept.

Taiwanul, care s-a separat de China în urma Războiului civil chinez încheiat în anul 1949, se consideră un stat suveran, însă nu și-a declarat niciodată în mod formal independența.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/jhjh-45494.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/jhjh-45494-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv