Decizia guvernului japonez de a se folosi de sistemul de apărare antirachetă American Aegis Ashore riscă să afecteze în mod negativ relaţiile Tokyo-Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova a declarat joi că decizia Japoniei cauzează  „regrete profunde şi îngrijărori majore”.


Decizia Japoniei vine în contextul unei agresiuni din ce în ce mai mari din partea Coreeei de Nord. Phenianul a trimis în acest an două rachete care au intrat pe teritoriul japonez. Chiar la sfârşitul lunii noiembrie, o rachetă balistică intercontinentală  (ICBM) s-a prăbuşit în Marea Japoniei, în urma unui test comandat de Kim Jong-un. Regimul nord-coreean a ameninţat că va distruge statul japonez.

Sistemele de apărare achiziţionate de statul nipon urmează să fie amplasate în aşa fel încât să acopere tot teritoriul arhipelagului, completând sistemul de apărare deja prezent în Japonia.„Vedem această mişcare a Japoniei ca mergând împotriva eforturilor de a asigura pace şi stabilitate în regiune. Astfel de acţiuni  din partea Tokyo sunt direct în contradicţie cu sarcina prioritară de a clădi încredere în sfera politico-militară dintre Rusia şi Japonia li va influenţa în mode negativ atmosfera generală în relaţiile bilaterale, inclusiv negocierile asupra unui tratat de pace”, a mai declarat aceasta pentru agenţia de presă  rusă TASS.

Zaharova a adăugat că „indiferent  de motivele şi argumentele aduse pentru a explica (decizia de a implementa sistemul de apărare american – n.r.), este clar că punerea în funcţiune a sistemelor sus-menţionate este încă un pas în direcţia creării unui segment regional pacific-asiatic complet al sistemului global de apărare antirachetă al SUA.”

Purtătoarea de cuvânt a accentuat faptul că sistemele sunt echipate cu lansatoare universale care sunt capabile de acţiuni ofensive, adăugând că acţiunea reprezintă o nouă încălcare a unui tratat fundamental cu privire la controlul armelor nucleare.


rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Decizia guvernului japonez de a se folosi de sistemul de apărare antirachetă American Aegis Ashore riscă să afecteze în mod negativ relaţiile Tokyo-Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova a declarat joi că decizia Japoniei cauzează  „regrete profunde şi îngrijărori majore”. Decizia Japoniei vine în...

Preluat de la EVZ