Poate cel mai disputat proiect de lege din domeniul Sănătății din ultimii ani, Legea vaccinării a intrat „în facere” în septembrie 2015. Doi ani a fost plimbată prin birourile Ministerului Sănătății, unde a fost analizată, „răsanalizată” și de multe ori modificată. Abia pe 4 septembrie anul curent a ajuns la Senat.


Într-o lună, senatorii au trecut-o prin comisii și au probat- o, înțelegând importanța ei, chiar dacă Guvernul – inițiatorul proiectului – n-a cerut și procedură de urgență. Acum, mai are, teoretic, de trecut două hopuri: aprobarea în Camera Depuților (unde a fost depusă în 25 octombrie) și promulgarea de către președintele Klaus Iohannis.

Anul acesta, însă, nu există nicio șansă ca legea să fie finalizată și aprobată. În primul rând pentru că este „uitată”, de la sfârșitul lui noiembrie, în sertarele de la Comisiile de Buget-finanțe, la cea Juridică, de disciplină și imunități și la cea pentru Egalitatea de șanse pentru femei și bărbați. Apoi, chiar dacă ar ieși, prin absurd, din comisii, ea ar trebui aprobată în plen. Dar cum parlamentarii au intrat deja în vacanță și nu vor munci până în februarie anul viitor, legea va mai zace cel puțin o lună-două, la Parlament.

Din epidemie în epidemie

În timp ce autoritățile (aproape toate) se mișcă cu viteza melcului, românii dau dintr-o epidemie în alta.


Din septembrie 2015, până acum, am trecut prin: 3 sezoane gripale, cele din 2015- 2016 (numărul total de decese din cauza gripei: 108), 2016- 2017 (27 de decese din cauza aceleiași „banale” gripe) și actualul 2017- 2018 (deocamdată niciun deces, dar avem deja 92.703 cazuri de infecții respiratorii acute – care includ cazuri de gripă, IACRS și pneumonii), plus o epidemie cumplită de rujeolă care a ucis 36 de persoane și a îmbolnăvit, până la data emiterii ultimei statistici săptămânale a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (22 decembrie 2017), aproape 10.300 de persoane! Și numărul cazurilor va crește, cel mai probabil, în săptămânile ce urmează.

FOTO: Prof.dr. Alexandru Rafila

„Bolile copilăriei nu trec ușor!”

„99% din cazurile de rujeolă au apărut la persoane nevaccinate sau vaccinare incomplet. Bolile copilăriei nu trec ușor și este necesară obligativitatea”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, specialist microbilog, la Școala pentru jurnaliștii specializați pe sănătate, organizată de COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România) la începutul lunii decembrie, la Predeal.

Încă din 2015, legea s-a lovit de un curent anti-vaccinare promovat de grupuri extrem de vehemente pe paginile de socializare.

EVZ, de altfel, a publicat, în această toamnă, o solidă campanie de informare a publicului în privința beneficiilor vaccinării, în care combăteam ipotezele și miturile vechiculate de anti-vacciniști cu dovezi științifice și studii realizate pe milioane de persoane, care au demonstrat, toate, că vaccinurile salvează vieți! Potrivit OMS, cel puțin 3 milioane de vieți sunt salvate anual prin imunizare!

Ce nu s-a înțeles din textul legii vaccinării

Unul dintre principalele puncte de atac ale antivacciniștilor este acela că Legea ar interzice accesul copiilor nevaccinați la educație. Ceea ce e anticonstituțional, în sine. În fapt, însă, după cum explica profesorul Rafila, este o neînțelegere a textului.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/alexandru-rafila-rzv.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/alexandru-rafila-rzv-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Poate cel mai disputat proiect de lege din domeniul Sănătății din ultimii ani, Legea vaccinării a intrat „în facere” în septembrie 2015. Doi ani a fost plimbată prin birourile Ministerului Sănătății, unde a fost analizată, „răsanalizată” și de multe ori modificată. Abia pe 4 septembrie anul curent a ajuns...

Preluat de la EVZ