Vladimir Putin s-a autoproclamat învingător în Siria împotriva terorismului, încercând să proiecteze acest succes indiscutabil și asupra carierei sale politice interne și asupra eforturilor diplomatice.


Pe 18 mai 2018, șeful de la Kremlin va încerca să obțină un al patrulea mandat prezidențial, care l-ar transforma în cel mai longeviv șef de stat sovietic sau rus… după Stalin: 24 de ani la vârful puterii.

Cum nici un concurent nu îi amenință alegerea, doar o slabă participare la vot i-ar putea umbri succesul, comentează Le Figaro.

Potrivit unui sondaj realizat de institul Levada, Putin ar câștiga 61% din voturi, cu mult înaintea eternului lider naționalist Vladimir Jirinovski (8%) și a ziaristei Ksenia Sobtchak (1%), singura susceptibilă să întruchipeze opoziția liberală, după scoaterea din cursă a lui Alexei Navalnîi, condamnat pentru escrocherie și căruia Comisia Electorală Centrală i-a interzis să candideze.


În afara acestor personalități, o multitudine de alți pretendenți speră să iasă din anonimat, în perspectiva alegerilor din 2024, când se speră că Vladimir Putin se va da în sfârșit la o parte.

În același sondaj, Putin este considerat „curajos, dur, calm, sigur pe sine, respectat în lume, care susține armata și își apără țara de Occident”, potrivit aprecierilor celor mai frecvente. Pe scurt, „un adevărat mujic”.

Interzicerea de către Comitetul Olimpic Internațional a participării delegației ruse la vitoarele Jocuri Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, ca urmare a cazurilor de dopaj instituționalizat în timpul precedentelor Jocuri Olimpice de la Soci, nu a afectat prea mult popularitatea președintelui, deși a fost acuzat că el este cel care a încurajat aceste practici.

Propaganda susține că interdicția este un complot al Occidentului menit să „perturbe alegerea prezidențială”. Deși uzată, explicația urmărește să strângă opinia publică în jurul liderului ei.

La patru luni după Jocurile Olimpice, Rusia va avea ocazia să strălucească la Cupa Mondială la fotbal pe care o organizează. „Vom face totul pentru ca acest eveniment să devină o sărbătoare sportivă grandioasă”, a promis Vladimir Putin. Șeful de la Kremlin speră ca aceasta să îi aducă și mai multă popularitate. 

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Vladimir Putin s-a autoproclamat învingător în Siria împotriva terorismului, încercând să proiecteze acest succes indiscutabil și asupra carierei sale politice interne și asupra eforturilor diplomatice. Pe 18 mai 2018, șeful de la Kremlin va încerca să obțină un al patrulea mandat prezidențial, care l-ar transforma în cel mai longeviv șef...

Preluat de la EVZ