Weah a obținut o victorie clară în cadrul alegerilor de ieri, reușind să se impună în 12 din cele 15 regiuni ale Republicii Liberia. Principalul său concurent și vicepreședinte al Liberiei, Joseph Boakai, a câștigat în doar două regiuni. 


Președintele ales a postat un mesaj pe Twitter pentru a le aduce mulțumiri votanților. 


Statutul de vedetă a fotbalului mondial — Weah a fost primul jucător african care a câștigat Balonul de Aur în 1995 — l-a ajutat pe fostul atacant să obțină această victorie la alegeri în Liberia, unde 60% din populație au mai puțin de 30 de ani, notează sursa.  Fostul fotbalist a mai candidat, fără succes, şi la alegerile prezidenţiale din anii 2005 şi 2011.

George Weah este considerat cel mai mare fotbalist african din istorie. Renumele fostului atacant nu este egalat decât de camerunezului Samuel Eto o, fostul vârf al Barcelonei și al celor de la Inter Milano. Weah a intrat în istorie în 1995, atunci când a devenit primul jucător de pe „Continentul Negru” care câștigă „Balonul de Aur”, cel mai important premiu acordat unui fotbalist.

Weah s-a născut în 1966, la Monrovia, capitala Liberiei. Într-o țară care n-a contat niciodată în fotbal, fiind departe de performanțele reușite de-a lungul vremii de Camerun, Nigeria, Coasta de Fildeș, Tunisia, Algeria sau Africa de Sud. Weah a deprins tainele fotbalului în țara natală, într-un mediu ostil, marcat de sărăcie, foamete și conflicte interne. A jucat Mighty Barrolle și Invincible Eleven, în perioada 1985-1987, apoi a ajuns la Africa Sports, în Coasta de Fildeș. A stat aici doar câteva luni și tot în 1987 s-a transferat în Camerun, la gruparea Tonnerre Yaounde. La 22 de ani, viața lui Weah se schimbă. Este ochit de Arsene Wenger, un antrenor care la acea vreme nu spunea prea multe în fotbal, și antrena pe AS Monaco. Francezul îl citește repede pe atacantul african, înzestrat cu viteză, agilitate și un deosebit simț al porții. În 1988, liberianul ajunge să joace în Ligue 1 și nu dezamăgește. Timp de patru ani îmbracă tricolul „roș-albilor”, pentru care marchează, în campionat, 47 de goluri în 103 partide. Ascensiunea lui Weah continuă la PSG, formație cu care semnează în 1992. Stă în capitala Franței timp de trei ani și strălucește alături de David Ginola. 32 de goluri în 96 de meciuri reușește liberianul, care în 1995 ajunge la AC Milan. Este și anul în care George devine cel mai bun fotbalist al lumii. În Italia reușește să se remarce cu adevărat și să devină unul dintre atacanții legendari ai fotbalului. De vârful african se leagă unul dintre golurile colosale reușite vreodată pe un stadion. În 1996, pe „San Siro”, într-o partidă cu Verona, Weah a luat mingea din propriul care, a driblat tot ce i-a stat în cale și l-a învins pe portarul advers. Pleacă de la Milan în 2000 și își trăiește ultima parte a carierei la Chelsea, Manchester City, Marseille și Al-Jazira, dar fără mari satisfacții.


rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Weah a obținut o victorie clară în cadrul alegerilor de ieri, reușind să se impună în 12 din cele 15 regiuni ale Republicii Liberia. Principalul său concurent și vicepreședinte al Liberiei, Joseph Boakai, a câștigat în doar două regiuni.  Președintele ales a postat un mesaj pe Twitter pentru a le...

Preluat de la EVZ