După mai bine de șase luni de zile în care Ministerul Justiției a lucrat la un set de propuneri de modificare a legilor justiției, Guvernul nu și-a mai asumat niciun proiect și a trimis propunerile Parlamentului, care a dezbătut și a votat noile prevederi care vizează Legea 303/2014 privind statutul procurorilor și judecătorilor, Legea 304/2014 referitor la organizarea judiciară și Legea 317/2014 privind Consiliul Superior al Magistraturii.


Noutăți

Printre principalele modificări ale legislației din justiție se numără faptul că președintele României poate refuza, motivat, o singură dată numirea conducerii DNA, DIICOT și PÎCCJ. De asemenea, se va înființa o Secție specială pentru Investigarea infracțiunilor comise de către procurori sau judecători, o altă noutate fiind că statul se va îndrepta obligatoriu, pentru recuperarea prejudiciului, împotriva magistratului care a săvârșit o eroare judiciară. Totodată, Inspecția Judiciară rămâne la CSM. Proiectele se află, spre promulgare, la președintele Klaus Iohannis, iar opoziția a anunțat că le va ataca la Curtea Constituțională.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Scandal

Proiectele au generat controverse majore. O parte din societatea civilă, partidele de opoziție PNL-USR-PMP, unele ambasade, DNA și DIICOT dar și președintele Klaus Iohannis au criticat modificarea legilor justiției, cerând retragerea acestora din Parlament și o dezbatere prelungită. De cealaltă parte, coaliția de guvernare PSD-ALDE, alături de UDMR, au spus că modificările nu aduc atingere luptei împotriva corupției și nici nu afectează independența sistemului judiciar, ba din contra, întăresc legislația în domeniu. În timpul dezbaterilor parlamentare s-au înregistrat conflicte verbale puternice între opoziție și putere, presărate cu afirmații obscene, precum și incidente care au dus la întreruperea temporară a ședințelor.

Cele mai importante evenimente politice ale anului 2017, conform cititorilor EVZ, pe lângă schimbarea Legilor justiției, sunt: Vizita lui Iohannis în Statele Unite (19.8%), ancheta DNA asupra lui Dragnea (14.56%), achizițiile de armament din SUA – rachete Patriot, rachete HIMARS, TAB-uri (9.62%) și Comisia „Sufrageria lui Oprea” (7.33%).


rootstireaActualitate/EsentialPolitica
După mai bine de șase luni de zile în care Ministerul Justiției a lucrat la un set de propuneri de modificare a legilor justiției, Guvernul nu și-a mai asumat niciun proiect și a trimis propunerile Parlamentului, care a dezbătut și a votat noile prevederi care vizează Legea 303/2014 privind...

Preluat de la EVZ