Prim-ministrul Mihai Tudose s-a întâlnit miercuri dimineață, la Palatul Victoria, cu 7 delegați ai organizațiilor civice care reprezintă 43 de ONG-uri active în protestele de stradă legate de legile Justiţiei şi modificările la codurile penale.


Participanții i-au cerut 3 lucruri lui Tudose:

1. Demiterea ministrului Justiției ,Tudorel Toader

2. Amânarea intrării în vigoare a modificărilor legilor justiției prin emiterea de către Guvern a unei Ordonanțe de Urgență în acest sens


3. Formularea unei solicitări oficiale către Comisia de la Veneția cu privire la modificarea legislației penale

Potrivit unuia dintre participanți, Mihai Polițeanu, Tudose a răspuns parțial favorabil unei singure solicitări, anume cea legată de consultarea Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legilor justiției. „A zis că în următoarele zile se va interesa și va lua o decizie în consecință”, a zis Polițeanu.

În ceea ce privește amânarea intrării în vigoare a legilor justiției, Tudose „a dat un raspuns general, ca nu isi asuma OUG in materia legislatiei penale”, a mai spus Polițeanu.

Premierul a respins și cererea de remaniere a ministrului Justiției.

În desemnarea celor 7 delegaţi, organizaţiile civice au luat în considerare criteriul unei reprezentativităţi cât mai mari a grupurilor semnatare. Astfel, la întâlnire vor participa, în ordine alfabetică: Alexandru Socol – Corupţia Ucide, Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurenţiu Ştefănescu – Iniţiativa Timişoara, Marius Deaconu – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Poliţeanu – Iniţiativa România, Mihai Tudorică – #REZISTENŢA, Radu Dumitriu – delegat al organizaţiilor din Diaspora.

43 de organizaţii civice, active în protestele de stradă în privinţa propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi codurilor penale, au adresat o scrisoare deschisă premierului în care i-au solicitat o întâlnire în perioada 27-30 decembrie, subliniind că dialogul este singura soluţie pentru prezervarea şi consolidarea democraţiei. Tudose a răspuns sâmbătă seară pe pagina de Facebook a comunităţii online „Corupţia ucide” că poate să îi primească pe aceștia pe 27 decembrie.

„Vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog. În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României şi al românilor, iar acest lucru nu este posibil fără toleranţă şi deschidere la opinii contrare”, a scris premierul Tudose.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Prim-ministrul Mihai Tudose s-a întâlnit miercuri dimineață, la Palatul Victoria, cu 7 delegați ai organizațiilor civice care reprezintă 43 de ONG-uri active în protestele de stradă legate de legile Justiţiei şi modificările la codurile penale. Participanții i-au cerut 3 lucruri lui Tudose:1. Demiterea ministrului Justiției ,Tudorel Toader 2. Amânarea intrării în vigoare...

Preluat de la EVZ