Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, a vorbit, într-un interviu pentru ziare.com, despre dosarul pătrunderii fără autorizație în arhiva SIPA. Horodniceanu spune că important pentru încadrarea juridică este dacă informațiile obținute astfel au fost transmise mai departe. „E un dosar în lucru, nu e o anchetă uşoară, dar vă pot spune că potrivit Codului Penal nu simpla pătrundere în arhiva SIPA, ci diseminarea de informaţii clasificate e infracţiune. Deci important nu e dacă avea ORNISS, dacă a fost înregistrat sau nu, ci dacă a diseminat neautorizat informaţii clasificate. Acesta este elementul material al infracţiunii”, a declarat Daniel Horodniceanu.


Fără certificate ORNISS

Dosarul pătrunderii fără autorizaţie în arhiva SIPA (n.r. – Serviciul Independent de Protecţie Anticorupţie) a fost inițiat de ministrul Tudorel Toader şi se află pe rolul DIICOT, în urma dezvăluirilor EVZ, potrivit cărora în arhiva serviciului secret al Ministerului Justiției au intrat și persoane care nu aveau certificate ORNISS.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Este vorba despre momentul 6 ianuarie 2005, când în arhivă au intrat şefa de atunci a Ministerului Justiţiei, Monica Macovei şi consilierul ei, Dan Tapalagă. Ambii nu aveau certificat de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Mai mult, EVZ a scris că Tăpălagă nici nu era angajat al Ministerului la vremea respectivă. Conform datelor trimise de la Ministerul de Justiție, în urma solicitărilor EVZ, Dan Tăpălagă a fost angajat începând cu data de 17 ianuarie 2005.

Fosta directoare a Direcţiei Avizare din cadrul Ministerului Justiţiei, Ingrid Mocanu, e de părere că afirmaţia şefului DIICOT, Daniel Horodniceanu trebuie analizată nuanţat.

„El teoretic ar avea dreptate, cel puţin pentru situaţia schimbatului becului, dar dacă a avut accesul şi a citit cel mai mic rând, nu are dreptate. Dacă a diseminat conţinutul este infracţiune în funcţie de gradul de clasificare a acelor informaţii. Dacă domnul Tăpălagă a intrat fără a avea certificat ORNISS şi fără a fi angajat al Ministerului Justiţiei este deja o problemă şi mai gravă a celor care l-au lăsat acolo”, a declarat pentru EVZ Ingrid Mocanu, spunând că, în acest caz, fostul consilier al lui Macovei ar putea fi acuzat de complicitate la o infracţiune, însă încadrarea exactă s-ar putea stabili după analiza întregului probatoriu.

Un ofiţer SRI schimbă becul la SIPA

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, a vorbit, într-un interviu pentru ziare.com, despre dosarul pătrunderii fără autorizație în arhiva SIPA. Horodniceanu spune că important pentru încadrarea juridică este dacă informațiile obținute astfel au fost transmise mai departe. „E un dosar în lucru, nu e o anchetă uşoară, dar vă pot spune...

Preluat de la EVZ