Este vorba, cu precădere, de rachete antitanc Javelin care să crească capacitatea de apărare anti-tanc a Ucrainei, știut fiind că în Estul Ucrainei există mai multe tancuri decât pe tot flancul Estic al NATO, ba chiar în întreaga Europă. Până la această oră, SUA livrase către Ucraina doar echipament și training dar nu arme, apoi a autorizat companiile private să livreze arme mici precum puști și pistoale. Livrarea de arme letale defensive e făcută pentru a bloca orice tentativă de ofensivă a Rusiei în Donbas, știut fiind că, după anunțul formal privind retragerea trupelor ruse din Siria, dar și după anunțul ministrului de Externe Lavrov că Rusia nu caută să dezvolte o rețea de baze militare „ca alte state”, toată atenția Rusiei se va cataliza pe Crimeea și Estul Ucrainei.


De unde și planurile de contingență care arată că, după o creștere a violenței în 2017 cu 60% în Donbas, o ofensivă viitoare a pretinșilor separatiști ruși și pro-ruși – dotați cu armament greu rusesc, cumpărat în piață la Rostov pe Don, dacă ar fi să credem explicațiile ministrului de Externe rus despre prezența echipamentului rus pe teren, și operat de militari ruși rătăciți în Ucraina, în vacanță sau concediu, potrivit acelorași explicații – devine iminentă. Totuși Kievul nu poate utiliza aceste arme pentru a recuceri teritoriul pierdut la ruși și pro-ruși, deci nu are capacități ofensive. Reacția Moscovei a fost, evident, vehementă. De altfel, Moscova anunțase pe toate vocile, de la Președintele Vladimir Putin la ministrul de Externe Serghey Lavrov și la cel al Apărării Serghey Shoigu sau la Șeful Statului Major al Armatei ruse, Valeri Gherasimov, că este inacceptabilă livrarea de arme Ucrainei.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Totuși Ucraina nu este declarată în război și livrările de arme nu sunt interzise prin regulile ONU. Deși decizia vine să lanseze un nou punct de divergență majoră între Washington și Moscova, ea rezolvă o problemă importantă internă și externă a Președintelui American Donald Trump, considerat prea ezitant și indecis, ba chiar că ar favorize Rusia în acest moment pe baza unei dorințe de apropiere de Kremlin. Cum la Washington se desfășoară o anchetă oficială pentru implicarea Rusiei în Campania electorală de partea lui Trump și pentru malversațiuni ale echipei lui Trump, inclusiv a băiatului și ginerelui său, decizia ajută substanțial imaginea de lider decis și imparțial.

Ucraina acuză Rusia încă de la începutul conflictului, imediat după anexarea Crimeii, la 18 martie 2014, că trimite trupe și armament greu peste frontieră pentru a lupta împotriva sa și a genera separatismul, cu guverne marionete în pseudo-republicile Donetsk și Luhansk. Dar și SUA susține că Moscova înarmează, antrenează și luptă alături de pretinșii separatiști, tot o invenție rusă prin intermediul operațiunii hibride de la început de mandate, purtată de GRU, serviciul de informații militare al Rusiei. În plus, Procurorul Curții Internaționale de Justiție a stabilit faptul că în două bătălii, Debaltseve și Aeroportul din Donetsk, Rusia a intervenit direct cu trupe regulate pentru a întoarce soarta bătăliilor în defavoarea trupelor regulate ucrainene.


rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Este vorba, cu precădere, de rachete antitanc Javelin care să crească capacitatea de apărare anti-tanc a Ucrainei, știut fiind că în Estul Ucrainei există mai multe tancuri decât pe tot flancul Estic al NATO, ba chiar în întreaga Europă. Până la această oră, SUA livrase către Ucraina doar echipament...

Preluat de la EVZ