O delegație a Camerei Deputaților, formată din Costel Lupașcu (PSD), Eugen Nicolicea (PSD), István-János Antal (UDMR) și Vlad Bontea (PSD), a făcut o vizită în perioada 25-29 octombrie în capitala Turkmenistanului, Ashgabat, cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale a statului asiatic.


Fostă republică sovietică, Turkmenistanul este considerat ca fiind una dintre cele mai izolate ţări din lume, alături de Coreea de Nord sau Eritreea, unde dreptul la vot, libera exprimare sau libertatea religioasă sunt supuse unor „restricţii draconice”, potrivit CNN.

„Eu am o relație specială cu această țară, pentru că sunt de meserie crescător de cai și în Turkmenistan se găsește cea mai veche rasă de cai din lume. Pe acești cai au călărit Alexandru Macedon și Attila”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, unul dintre deputații care au făcut deplasarea, István-János Antal.

El și-a postat pe contul de Facebook o poză în care pupă calul unui luptător local.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

„După cum am aflat de la turkmen, un luptător turkmen iubește în aceeași măsură calul lui, sabia și femeile. Eu nu am sabie!”, a scris deputatul român.

Aleșii de la București au urmărit din tribuna oficială parada militară din centrul Ashgabatului, precum și un program de activități sportiv-artistice pe stadion, după care au fost plimbați de oficialii turkmeni prin Muzeul Covoarelor, Muzeul de Istorie, la o cetate din antichitate, prin magazine și la mausoleul fostului președinte.

„E un fel de dictatură, dar lor le pare bine

Deputatii romani care au facut vizita in Turkmenistan

„E o țară extraordinar de interesantă. E un fel de dictatură, dar lor le pare bine. Încercați să nu vă gândiți cu mintea unui european. Ei încă stau pe covoare persane și mănâncă de pe jos. E o altă lume. Sunt tablouri pe tot cu Președintele, părerea mea este că e un pic megaloman. Tot statul funcționează cu banii din gazele pe care le vând rușilor. Din ce-am înțeles în discuțiile cu deputații lor, cetățenii nu plătesc impozite”, ne-a mai povestit Antal.

Parlamentarii români au fost primiți de oficialii turkmeni, au apărut la televiziunea națională și potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaților, în cadrul discuțiilor oficiale parlamentarii români au „amintit importanța de a concretiza proiecte viabile de cooperare în domenii cum ar fi transporturile, economia, agricultura sau energia”.

Antal a mai spus EVZ că deja a „intermediat” discuțiile dintre două firme din Constanța și ambasadorul Turkmenistanului pentru a transforma portul Constanța în poarta de intrare a mărfurilor din Orient.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/016-turkmenistan-moschee.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/016-turkmenistan-moschee-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
O delegație a Camerei Deputaților, formată din Costel Lupașcu (PSD), Eugen Nicolicea (PSD), István-János Antal (UDMR) și Vlad Bontea (PSD), a făcut o vizită în perioada 25-29 octombrie în capitala Turkmenistanului, Ashgabat, cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale a statului asiatic. Fostă republică sovietică, Turkmenistanul este considerat ca fiind una...

Preluat de la EVZ