Proiectul de lege semnat de 39 de deputați și senatori PSD și depus pe 18 decembrie la Camera Deputaților, mai prevede  reducerea limitelor pedepselor pentru luare de mită şi trafic de influenţă şi modifică regimul închisorii în așa fel încât pedepsele de până la 3 ani să fie executate la domiciliu.


Persoanele care au peste 60 de ani sau suferă de boli grave sau incurabile și sunt condamnate la o pedeapsă de 3 ani de închisoare, își vor ispăși pedeapsa tot la domiciliu, informează News.ro. În acest sens, Cătălin Rădulescu, poreclit deputatul „mitralieră” argumentează că scopul pedepsei este acela de reeducare, coroborată cu recuperarea prejudiciilor. 

Codul penal – sunt modificate 7 articole privind concursul de infracţiuni, regimul închisorii, luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumărarea de influenţă, abuzul în serviciu

– Proiectul modifică alineatul b din articolul 39 referitor la Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni.

Dacă în forma actuală alineatul prevede că atunci „când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”, în varianta modificată se prevede ca pedeapsa cea mai grea poate fi mărită cu „până la o treime din aceasta”.

– De asemenea, este modificat articolul 60, referitor la Regimul închisorii.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Dacă forma actuală a articolului prevede că „închisoarea constă în privarea de libertate pe durată determinată, cuprinsă între 15 zile şi 30 de ani, şi se execută potrivit legii privind executarea pedepselor”, în varianta parlamentarilor social-democraţi aceasta este completată cu încă două alineate conform cărora „pedepsele cu închisoarea de până la trei ani se execută la domiciliu” iar măsura închisorii la domiciliu ar urma să se aplice şi în cazul celor condamnaţi la peste trei ani de detenţie, dar cu vârsta de cel puţij 60 de ani sau al celor cu „boli grave sau incurabile stabilite prin lege”.

– O altă modificare vizează şi articolul 289 alineatul 1, referitor la luarea de mită, alineat care în forma actuală stabileşte că: „Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”.

Varianta modificată elimină formula „pentru altul”, specifică faptul că este vorba despre foloase „materiale” şi stabileşte la 1 an limita inferioară a pedepsei. 

– Senatorii şi deputaţii PSD vor să modifice şi alineatele 1 şi 3 ale articolului 290 din Codul penal privind darea de mită. Ei corelează prevederile acestora cu prevederile articolului 289 în noua formă, dar reduc limitele pedepselor.

Dacă în actuala formă articolul prevede că „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, în urma modificării, pedepsele cu închisoarea vor fi cuprinse între 6 luni şi 5 ani.

De asemenea, alineatul 3, care prevede că „mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta” ar urma să fie abrogat.

– Va fi modificat şi articolul 291, privind traficul de influenţă, respectiv alineatul 1 al acestuia.

În varianta în vigoare, acesta prevede că „Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Modificarea introduce explicit noţiunea de foloase „materiale”, elimină menţiunile „indirect” şi „pentru altul”, iar limitele perioadei de detenţie scad la 1, respectiv la 5 ani.

– În cazul articolului 292, referitor la cumpărarea de influenţă, alineatul 1 este modificat, iar alineatul 2 este abrogat.

Formei actuale, potrivit căreia „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, îi sunt aplicate aceleaşi schimbari ca şi în cazul articolului precedent, respectiv  introduce explicit noţiunea de foloase „materiale”, elimină menţiunile „indirect” şi „pentru altul”, iar limitele perioadei de detenţie scad la 1, respectiv la 5 ani.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Proiectul de lege semnat de 39 de deputați și senatori PSD și depus pe 18 decembrie la Camera Deputaților, mai prevede  reducerea limitelor pedepselor pentru luare de mită şi trafic de influenţă şi modifică regimul închisorii în așa fel încât pedepsele de până la 3 ani să fie executate la domiciliu. Persoanele...

Preluat de la EVZ