„Am visat azi-noapte că cineva m-a răpit și tu ai venit și m-ai salvat și ai luptat cu ei și i-ai învins”, i-a spus el unui gardian, trăgând de cureaua lui, pentru a-i atrage atenția. Cămașa băiatului este deja maronie, pentru că nu a mai fost spălată demult, iar pantalonii sunt zdrențăroși. 


„Asta e bine, cred”, a replicat gardianul, un bărbat înalt, cunoscut pentru felul său de a se comporta „ca un unchi” cu zecile de copii din închisoare. „Și apoi ne-ai dat un bacșiș”, a continuat băiatul, râzând. 

Totul s-a petrecut în închisoarea din pronvincia Nangarhar, aripa pentru femei, unde 43 de copii sunt încarcerați împreună cu mamele lor, 25 dintre ei fiind de vârstă școlară.

Printre aceștia se află, Meena, o fetiță de 11 ani, fiica unei ucigașe în serie, Shirin Gul, care este condamnată pe viață și refuză să o lase pe fetița ei să plece de lângă ea, preferând să o țină ostatică. 


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

La fel ca Meena, Zakirullah și alți copii își vor petrece o mare parte din copilăria lor alături de mamele lor, victime ale unui sistem care permite condamnaților să decidă soarta copiilor lor, care, de cele mai multe ori, nu au unde să meargă. 

Un reportaj despre închisoarea respectivă și copiii de acolo a fost realizat de jurnaliștii de la New York Times, care spun că, potrivit unui studiu realizat de ei, luna aceasta, la 33 din 34 de închisori din Afganistan, cel puțin 333 de copii sunt închiși împreună cu mamele lor, în toată țara. 

Din cei 333 de copii, 103 au vârste peste 5 ani, vârstă la care sunt eligibili pentru transfer la orfelinate. Acest număr nu include copiii care se află în detenție pentru minori, pentru infracțiunile comise de ei. 

Multe dintre femeile afgane sunt închise pentru „crime sociale” – de multe ori este vorba despre infracțiuni care nu ar fi considerate așa în alte țări: au fugit de soții lor, au comis adulter (sau doar sunt acuzate de asta) sau refuză să se supună unor practici abuzive cum este căsătoria forțată.

„Multe dintre femei sunt vinovate de crime morale, de multe ori fiind victime ale căsătoriilor forțate sau ale violenței domestice”, a declarat Denise Shepherd-Johnson, reprezentant al UNICEF.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
„Am visat azi-noapte că cineva m-a răpit și tu ai venit și m-ai salvat și ai luptat cu ei și i-ai învins”, i-a spus el unui gardian, trăgând de cureaua lui, pentru a-i atrage atenția. Cămașa băiatului este deja maronie, pentru că nu a mai fost spălată demult, iar...

Preluat de la EVZ