Este risc mare de producere a avalanșelor în Munții Făgărăraș, unde în ultimele 24 de ore a nins, iar stratul de zăpadă a crescut, măsurând, luni, 122 de centimetri. Și în Bucegi riscul de avalanșă este însemnat, potrivit meteorologilor.

Stratul de zăpadă a crescut cu 3-5 centimetri în zonele înalte și a scăzut în zonele joase cu 3-6 centimetri, măsurând 122 de centimetri la Bâlea-Lac, 103 centimetri la Vârful Omu, 33 de centimetri la Sinaia, 17 centimetri la Fundata și 15 centimetri la Predeal.

În Munții Făgăraș, la altitudini de peste 1800 de metri este risc mare de producere a avalanșelor. Ninsorile moderate din ultimele 48 de ore însoțite de vânt puternic din sector nord-vestic, mai ales la altitudini înalte, au generat numeroase plăci de vânt, în special pe versanții estici și sudici, astfel că în profunzime, sunt prezente cristale fațetate, intercalate între crustele mai vechi de gheață.

„Creșterea accentuată a temperaturilor însoțită de insolație, va umezi stratul de zăpadă la suprafață și va genera curgeri superficiale, care pot angrena cu ușurință și în mod spontan stratul de zăpadă preponderent pulver, întâlnit în acest moment în primii 30-50 centimetri de la suprafață. O supraîncărcare, chiar și slabă, a stratului (turiști schiori etc) va accentua riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii (și chiar mari în zonele în care sunt create acumulări mai importante), prin alunecarea zăpezii puțin consolidate din partea superioară a stratului peste straturile mai vechi”, arată meteorologii.

În Munți Bucegi, la peste 1.800 de metri, riscul de producere a avalanșelor este însemnat. La suprafață sunt formate plăci de vânt, mai ales pe versanții estici și sudici, iar în zonele mai joase, unde a fost depusă de vânt, zăpada pulver, de 30-50 de centimetri se va tasa și se vor forma legături slabe între cristale.

Creșterea temperaturilor este mai redusă decât în Făgăraș dar și aici sunt așteptate temperaturi pozitive, care, și pe fondul insolației de la orele prânzului, vor umezi stratul la suprafață și vor genera curgeri superficiale care ulterior pot declanșa avalanșe prin angrenarea straturilor deja depuse.

Potrivit meteorologilor, pe pantele înclinate, chiar și în condiții de slabe supraîncărcări, zăpada puțin consolidată din partea superioară a stratului va putea aluneca cu ușurință peste straturile mai vechi, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/romania-risc-mare-de-producere-a-avalanselor-in-munti-45427.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/romania-risc-mare-de-producere-a-avalanselor-in-munti-45427-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv