Aurel Rozei era şeful planificării de la Canalul Dunăre – Marea Neagră, proiect desfăşurat în perioada regimului Ceauşescu. În urma procesului „Sabotorilor”, acesta a fost condamnat la moarte şi împuşcat.


Nepotul său, Adrian Irvin Rozei, a reuşit să fugă din lagărul comunist, povestind chiar şi în ziua de astăzi despre drama pe care a trăit-o.

Visul lui Adrian Irvin Rozei (70 de ani) era să urmeze istoria artei, însă regimul de la acea vreme nu i-a permis să-şi îndeplinească această dorinţă.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Tragedia care a avut loc în familia sa după ce unchiul său, Aurel Rozei, şeful planificării de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, a fost condamnat la moarte şi executat în ceea ce s-a numit „Procesul Sabotorilor“, în 1952, l-a urmărit o bună parte din viaţă.

„În anul 1963, o mătuşă de-a mea din Olanda s-a dus direct la Wilhelm Filderman, fostul preşedinte al Consiliului Central al Evreilor din România. A plătit 3.000 de dolari pentru tatăl meu, 1.000 de dolari pentru mama şi 1.000 pentru mine.

Un om de afaceri evreu din Londra trimitea mărfuri în România şi, în loc să fie plătite cu bani, autorităţile române le eliberau paşapoarte oamenilor. În general, erau evrei, dar la fel s-a procedat şi cu nemţi sau cu greci.

Era vorba de mărfuri de tot felul, de la alimente la piese de schimb. Preţul era de 3.000 de dolari pentru un om cu diplomă universitară şi 1.000 de dolari pentru o persoană fără“, a spus acesta, confrom adevarul.ro.

Irvin povesteşte cum aveau loc schimburile de mărfuri. România primea mărfuri din străinătate, iar la schimb dădea evrei.

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Aurel Rozei era şeful planificării de la Canalul Dunăre – Marea Neagră, proiect desfăşurat în perioada regimului Ceauşescu. În urma procesului „Sabotorilor”, acesta a fost condamnat la moarte şi împuşcat. Nepotul său, Adrian Irvin Rozei, a reuşit să fugă din lagărul comunist, povestind chiar şi în ziua de astăzi despre...

Preluat de la EVZ