Cu o lună în urmă, când un soldat nord-coreean a fugit peste ultra-securizata Zonă Demilitarizată printre rafalele de arme ale camarazilor săi, a ajuns în Coreea de Sud grav rănit. Însă joia aceasta, când un alt soldat a fugit spre libertate, nici un foc nu a mai fost tras de gărzile de elită ale Coreei de Nord.


Asistăm oare la o repetare a anului 1989, când est-germanii au început să treacă frontiera în Ungaria şi apoi spre libertate în Austria, ducând la colapsul regimurilor comuniste şi apoi al Uniunii Sovietice?

Această întrebare şi-a pus-o Don Surber în American Spectator, pe fondul unor evoluţii importante de evenimente care par să ameninţe a treia generaţie a dinastiei Kim.

„Mă întreb asta deoarece se pare că majoritatea trupelor de elită ale lui Kim Jong-un – pe care acesta le-a amplasat de-a lungul frontierei cu Coreea de Sud – nu mai apără această graniţă”, scrie Surber. „Dacă oamenii vor înţelege, atunci vor începe să plece spre sud cu zecile, apoi cu sutele, apoi cu miile.

Poate că acest optimist este prematur, însă The Daily Telegraph de la Londra a relatat săptămâna aceasta, citând o sursă anonimă din administraţia Trump şi doi foşti oficiali, că Statele Unite lucrează la planurile pentru un atac militar de avertisment asupra Coreei de Nord pentru a stopa programul său nuclear

Iar surse militare străine au informat FoxNews că forţe militare americane s-au antrenat la începutul acestei luni pentru o misiune care le-ar aduce pe teritoriul Coreei de Nord cu scopul „infiltrării” şi al „eliminării armelor de distrugere în masă”.

În octombrie, o sursă din domeniul Apărării a declarat că o unitate a forţelor speciale americane, cu misiunea de a realiza operaţiuni de „decapitare” împotriva regimului lui Kim ar putea să se afle la bordul submarinului nuclear andocat în portul sud-coreean Busan, scria Telegraph.

US Navy a insistat că USS Michigan, cunoscut ca specializat în transportul echipelor de comando, se află într-o „vizită de rutină”, iar armata a negat că se antrenează pentru misiuni de decapitare sau pentru schimbări de regim.

 

Însă prezenţa a ceeea ce păreau silozuri pentru mini-submarine, folosite pentru transportul forţelor speciale Navy SEALS pentru misiunile lor cele mai secrete a alimentat speculaţiile.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

 

Iar pe frontul economic – o strategie importantă în strategia preşedintelui Reagan de a produce colapsul regimului sovietic – agenţia de ştiri Yonhap a Coreei de Sud a informat că Institutul pentru Securitatea Strategică Naţională din Seul prognozează că noile sancţiuni impuse Phenianului ca răspuns la recentele sale escaladări ale programului

nuclear vor avea un impact major asupra unei economii deja sub asediu.

Surber crede că unul din obiectivele lui Trump în negocierile cu China în domeniul economic este „colapsul Coreei de Nord”.

 

Defectarea

Agenţia de ştiri Yonhap a relatat că defectarea soldatului nord-coreean joi este investigată de Marele Stat Major al Coreei de Sud. Este a patra defectare prin Zona Demilitarizată anul acesta.

Luna trecută, soldatul nord-coreean Oh Chong Song, de 24 de ani, a fost împuşcat în genunchi, braţ, spate, piept şi umăr. Chirurgii au descoperit de asemenea că trupul său era infestat cu paraziţi şi cu Hepatita B, indicaţii ale mizeriei şi proastei stări a economiei.

Miercuri, alţi doi nord-coreeni la bordul unei ambarcaţiuni „fără motor” de pescuit au fugit în Coreea de Sud, potrivit oficialilor de la Seul.

Wall Street Journal a relatat că soldaţi nord-coreeni au trecut frontiera în Coreea de Sud joi pentru a-l urmări pe camaradul lor dispărut – cam la o oră de la defectare – şi au fost obligaţi să facă cale întoarsă când forţele sud-coreene au executat focuri de avertisment. Nu a existat o reacţie imediată a presei de stat din Coreea de Nord.

WSJ a notat că această fugă prin Zona Demilitarizată nu este o metodă tipică de defectare. Majoritatea celor care caută libertatea trec în China. Adesea, ei încearcă să treacă apoi în Mongolia sau într-o ţară sud-est-asiatică, de unde anunţă autorităţile din Coreea de Sud.

Nam Sung-wook, un profesor specializat în economia nord-coreeaă la Korea University, a declarat pentru WSJ că recenta înmulţire a bărcilor care pescuiesc lângă ţărm, combinată cu defectările peste Zona Demilitarizată, sprijină ideea că sancţiunile internaţionale încep să îşi producă efectul

„Iernile sunt întotdeauna grele în Coreea de Nord” din cauza penuriei de alimente şi energie, a spus profesorul.

Pumnul în nas

 

The Daily Telegraph a relatat că administraţia Trump şi-a accelerat „dramatic” în ultimele luni pregătirile pentru o soluţie militară faţă de ameninţările nucleare ale Coreei de Nord, pe fondul temerilor că diplomaţia nu funcţionează.

O opţiune pentru a-i arăta lui Kim că Statele Unite sunt determinate să oprească programul nuclear este de a distruge o bază de lansare înainte de a fi folosită pentru un nou test de tachete. Alta ar viza depozitele de armament.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Cu o lună în urmă, când un soldat nord-coreean a fugit peste ultra-securizata Zonă Demilitarizată printre rafalele de arme ale camarazilor săi, a ajuns în Coreea de Sud grav rănit. Însă joia aceasta, când un alt soldat a fugit spre libertate, nici un foc nu a mai fost tras...

Preluat de la EVZ