Așa se face că tradițiile de Crăciun din Etiopia sunt la fel de frumoase precum cele din Europa, oferind o viziune unică asupra acestei sărbători, într-o țară în care biserica creștină există din secolul al IV-lea și a supraviețuit până în zilele noastre, în ciuda evenimentelor prin care a trecut, fiind înconjurată de religii islamice și izolată de creștinii din întreaga lume. În aceste condiții creștinismul etiopian are anumite trăsături aparte, care determină existența unor obiceuri diferite de a celebra anumite sărbători. Respectând vechiul calendar roman, sărbătoarea Nașterii Domnului are loc pe data de 7 ianuarie și se numește Ganna.  Deoarece în Etiopia există multe influențe culturale și un număr de peste 80 de limbi, există multe moduri prin care acest popor celebrează Crăciunul. Din această cauză nu există o modalitate universală, care să fie valabilă în întreaga țară.


Doar copiii primesc cadouri

Spre deosebire de cum se obișnuiește în alte țări, din tradițiile de Crăciun din Etiopia nu face parte dăruirea cadourilor celor dragi, doar copiii fiind cei care primesc mici atenții, foarte modeste. De regulă, cadourile pe care le primesc constau într-un articol vestimenar. Încă din ajun de sărbătoare, etiopienii își petrec noaptea rugându-se și cântând pe străzile orașului.  În prima zi de Crăciun se îmbracă în alb, în haine numite „Shamma” și merg la slujba de la biserică, care începe la ora 4 dimineața. Preoții poartă straie albe și roșii, cu turbane și umbrele deosebit lucrate. Ceremonia religioasă are o durată de trei ore, iar pe parcursul ei se cântă colinde, bărbații și femeile stând în părți separate ale bisericii, conform obiceiului.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Masa tradițională: friptură picantă de vită sau țap

După slujbă urmează masa de Crăciun, care constă în friptură picantă, numită “doro wat”, cu legume, uneori servindu-se și ouă, iar pe post de farfurie este folosită un fel de pâine, numită “injera”.  Din această pâine se face și lingura pe care ei o folosesc. Pregătirea acestei mese este un obicei foarte important, care începe cu sacrificarea unui țap sau a unei vite, necesare pregătirii fripturii.  Din tradițiile Etiopiei de Crăciun fac parte cântecele și dansurile, care le ocupă toată ziua, petrecută alături de familie și de cei dragi. Băieții, alături de tații lor, joacă un sport care poartă numele sărbătorii, Ganna. Acesta este asemănător hocheiului, iar drept crosă servește un băț din lemn, alături de o minge, tot din lemn.

Singura țară necolonizată din Africa

Etiopia este ţara africană cu cel mai vechi imperiu, datând din vremea Regelui Solomon şi a Reginei din Saba, fiul lor, Menelik I, inaugurând o dinastie de împăraţi etiopieni care avea să dureze până târziu, în secolul XX (împăratul Haile Sellasie a fost înlăturat printr‑o lovitură militară în anul 1974). Etiopia este singura ţară din Africa cu alfabet şi sistem numeric propriu, datând de mai mult de 2000 de ani, popor al cărui calendar propriu (cu 13 luni în an) se spuprapune, în practică, cu calendarul iulian; popor a cărui limbă proprie, Ge’ez, mai este folosită şi astăzi, însă doar în limbajul liturgic. Ca şi destin istoric, Etiopia este singura ţară necolonizată vreodată din Africa, iar armata sa este singura armată de negri  care a înfrânt vreodată o putere militară europeană (Italia lui Mussolini, în 1941).

O tară creștină într-o mare arabă

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/etiopia-craciun2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/etiopia-craciun2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Așa se face că tradițiile de Crăciun din Etiopia sunt la fel de frumoase precum cele din Europa, oferind o viziune unică asupra acestei sărbători, într-o țară în care biserica creștină există din secolul al IV-lea și a supraviețuit până în zilele noastre, în ciuda evenimentelor prin care a...

Preluat de la EVZ