Povestea acestui accesoriu are în ea fragmente din tragismul celor două domnii ale lui Mihai I, dar și ura comuniștilor pentru Casa Regală.


 

1881, 1945, 1973

 

 


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Până în 1945, tronul a stat în sala sa din Palatul din centrul Bucureștiului. După bombardament, a fost mutat. Tronul a fost al lui Carol I, începând cu 1881, dar au stat pe el și succesorii Ferdinand și Carol al II-lea.

După abdicarea din 30 decembrie 1947, mai multe obiecte care au aparținut Casei Regale au intrat în patrimoniul Muzeului De Artă, dar în 1973, s-a decis îndepărtarea lor din Capitală.

Tronul a ajuns la Muzeul Pomiculturii și Viticulturii din Golești, județul Argeș. Și la această oră, el este în Salonul de Iarnă al acestui așezământ.

Pe lângă dorința autorităților comuniste de a ține departe de ochii publicului obiecte care aminteau de măreția monarhilor, alegerea locului de depozitare avea logica ei. Muzeul fusese înființat prin decret de Carol al II-lea. Terenul și casa fuseseră expropiate (pentru suma de un milion de lei) de la urmașii boierilor Golescu. El a devenit un muzeu al tradițiilor sătești abia după mulți ani.

 

” În ziua înmormântării Regelui Mihai, directorul l-a expus.”

 

Povestea a fost descoperită cu ajutorul celor de la TVR. Iată cum descrie acest lucru Camelia Csiki, realizatoarea emisiunii ”Ora Regelui”. ” În luna noiembrie, descopeream, în timpul unui interviu pe care plănuiam să îl iau de vreo 3 ani, că Gabriel Badea-Päun știe unde este tronul Majestății Sale Regelui Mihai. Mă întorsesem din Elveția, Regele Mihai era grav bolnav. Eram necăjită, iar Gabriel mi-a adus atât de multă bucurie cu această veste. 70 de ani s-a crezut că tronul a fost distrus de comuniști. Am povestit Familiei Regale. Sper că Majestatea Sa a aflat vestea înainte să plece dintre noi. Mi-a fost greu să țin secret, dar voiam să difuzez acest interviu în 30 Decembrie, să fie ca un fel de revenire pe tron a Majestății Sale. L-am sunat pe directorul Muzeul din Golești, habar nu avea că acel tron este al Regelui Mihai. L-am pus să facă fotografii și să mi le trimită, a făcut acest lucru. I-am confirmat că acesta este tronul. L-am rugat să păstreze secret, pentru că urma să merg la Golești să îl filmez…între timp s-a petrecut ceea ce nu și-a dorit nimeni. În ziua înmormântării Regelui Mihai, directorul Muzeului de la Golești a rupt tăcerea și l-a expus. Pe 30 Decembrie, puteți vedea acest interviu, la “Ora Regelui”, ora 15.00, pe TVR1, ora 16.00, pe TVR Internațional. Mulțumesc, Gabriel pentru senzaționala ta descoperire! ”

Pe 14 decembrie, prin publicarea a două fotografii, Muzeul din Golești a făcut, destul de discret, anunțul descoperirii.

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Povestea acestui accesoriu are în ea fragmente din tragismul celor două domnii ale lui Mihai I, dar și ura comuniștilor pentru Casa Regală.   1881, 1945, 1973     ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017Până în 1945, tronul a stat în sala sa din Palatul din centrul Bucureștiului. După...

Preluat de la EVZ